Piata are un potential de crestere considerabil. Ritmul de expansiune al creditarii in ECE este de 24% pe an, fata de o medie de doar 4% pentru zona euro.

Cota de piata a bancilor straine in Europa Centrala si de Est (cuprinzand statele membre UE din centrul si estul Europei, tarile candidate la integrarea in UE, precum si Albania, Macedonia, Serbia si Muntenegru, Bosnia-Hertegovina, Rusia si Ucraina) a continuat sa creasca. In ultimii 10 ani, aceasta s-a triplat, urcand la un nivel de 69%, daca nu luam in considerare cele doua mari state din Europa de Est - Rusia si Ucraina. Bancile austriece contabilizeaza o treime din cota de piata totala detinuta de institutiile financiar-bancare straine in regiunea central si est-europeana, se arata intr-un studiu recent realizat de Bank Austria Creditanstalt (BA-CA).

"Daca activele totale ale bancilor din statele din Europa Centrala si de Est (ECE), in care bancile straine detin pachete majoritare de actiuni, sunt luate impreuna, se constata ca trei sferturi din activitatea din sectorul bancar din regiune se realizeaza de catre aceste institutii financiar-bancare internationale", declara Marianne Kager, economistul-sef al Bank Austria Creditanstalt.

Bancile straine se arata extrem de interesate de regiunea ECE, motivul fiind evolutia spectaculoasa a acestui domeniu la nivel local. "Dupa 15 ani de tranzitie, piata bancara din Europa Centrala si de Est este caracterizata printr-un ritm rapid de crestere, care se va mentine si in anii urmatori", declara Marianne Kager. Aproximativ 400 de banci cu active totale de 440 de miliarde de euro activeaza in acest moment in statele central si est-europene, daca excludem din calcule Rusia si Ucraina. Incluzand in aceasta statistica si cele doua tari din estul Europei, numarul total de banci creste la peste 2.000 in vreme ce valoarea totala a activelor sectorului bancar urca la peste 650 miliarde de euro.

Nivelul intermedierii financiare (total active bancare in PIB) se mentine insa destul de scazut comparativ cu cel inregistrat in zona euro, care este de 206%. Spre exemplu, in ECE (excluzand Rusia si Ucraina), nivelul intermedierii financiare este de doar 74%, ceea ce reprezinta aproximativ o treime din valoarea acestui indicator in zona euro.

Potential de crestere in domeniul creditarii

Volumul creditelor acordate, masurate ca pondere in PIB, difera foarte mult de la o tara la alta. Acesta este foarte ridicat in Croatia, unde ponderea in PIB a imprumuturilor este de 62%, fata de o medie de 31% pentru tarile Europei Centrale si de Est si de doar 18% in Romania. Vestea buna este insa aceea ca ritmul de expansiune al creditarii in ECE este de 24% pe an, fata de o medie de doar 4% pentru zona euro.

"Chiar daca in urmatorii ani cresterea creditarii va fi mai lenta in tarile central si est-europene, totusi valoarea totala a imprumuturilor va ajunge in urmatorii patru ani la 370 miliarde de euro, ceea ce reprezinta mai mult decat o dublare fata de cele 150 de miliarde de euro contabilizate in ultimii patru ani", arata economistul-sef al BA-CA, Marianne Kager.

Economistii BA-CA cred ca o puternica expansiune va cunoaste in special sectorul creditelor de consum, domeniu care in urmatorii patru ani va cunoaste un ritm de crestere de peste 100% sau chiar mai mult intr-o serie de state din Europa Centrala si de Est. Media se va situa insa la un nivel de aproximativ 40% pe an pentru intregul grup de tari luate in considerare in cadrul studiului. Printre factorii ce vor favoriza aceasta evolutie se numara cererea masiva pentru acest gen de produse bancare, stabilizarea mediului economic si imbunatatirea calitatii serviciilor bancare. Valoarea medie a creditelor pe locuitor pentru statele central si est-europene va ajunge la circa 700 de euro. Pana in 2008 vom asista insa aproape la o dublare a nivelului acestui indicator.

Studiu Bank Austria Creditanstalt


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.