Investitorii speculativi realizeaza ca au acum o noua sursa de castiguri, pariind pe deprecierea leului. Aprecierile agresive ale euro din ultima perioada au adus castiguri celor care au mizat pe slabirea leului, iar jucatorii speculativi au inceput sa se imprumute in lei (la dobanzi de 4-5% pe an), profitand de ratele extrem de scazute de pe piata monetara, pentru a cumpara valuta. Ei cred ca euro va creste cu mai mult decat dobanda in lei pe care trebuie sa o plateasca.

La rambursarea imprumuturilor, investitorii nu au nevoie sa vanda decat o parte din valuta cumparata initial pentru a rambursa creditul si dobanda aferenta, datorita cresterii cursului, restul ramand ca profit.

Cumpararile agresive de valuta au ridicat ieri euro pana la cel mai inalt nivel din ultimele trei luni si jumatate. Dealerii au opinii divergente, in conditiile in care unii pun cresterea cotatiilor exclusiv pe seama cumpararilor realizate de investitorii nerezidenti, in timp ce altii cred intr-o interventie a BNR.
BNR a calculat ieri un curs de 3,6203 lei pentru un euro, cu 2,97 bani mai mult decat in ziua precedenta. De la inceputul lunii, euro s-a intarit fata de leu cu 6,83 bani, o buna parte din aceasta apreciere fiind alimentata de cumparari directe ale bancii centrale de pe piata valutara. De altfel, guvernatorul Isarescu a atentionat in ultima perioada ca nu va mai permite continuarea aprecierii leului in termeni nominali, o data ce aceasta evolutie nu a mai fost sustinuta de castiguri de productivitate in economie. "Cresterea cotatiilor a fost determinata de aparitia unor ordine de cumparare importante din partea investitorilor nerezidenti. Piata s-a miscat natural si nu cred ca BNR a intervenit, sau, cel putin, nu agresiv", considera Liviu Olaru, senior dealer la ABN Amro Romania.

Chiar dupa cresterea cursului de ieri, euro marcheaza inca o depreciere nominala de 7,9% in fata leului, comparativ cu inceputul anului. Parerile pe piata sunt insa impartite, iar unii dealerii inclina sa puna aprecierea euro pe seama cumpararilor bancii centrale.

"Dupa doua zile in care piata a stat aproape nemiscata in jurul valorii de 3,6 lei pentru un euro, sub presiunea cumpararilor din partea clientilor, dar si a sentimentului ca banca centrala ar putea fi interesata de eventuale achizitii de valuta, cursul a atins un nivel superior de 3,6250 de lei pentru un euro. Pentru perioada urmatoare tendinta de apreciere a euro va continua, chiar daca ritmul acesteia e posibil sa fie ceva mai lent", spune Aurelian Mihailescu, dealer la Raiffeisen Bank. Dupa anuntarea cursului oficial euro a pierdut insa teren, pe fondul sistarii ordinelor de cumparare, iar cotatiile au coborat rapid pana la 3,6050/3,6100 lei pentru un euro.

De altfel, piata a inregistrat miercuri un excedent de valuta substantial, de 74 de milioane de euro, dupa ce cumpararile de la clienti au urcat la 253 de milioane de euro. Aceste date lasa sa se inteleaga ca investitorii sunt mai degraba atrasi sa vanda euro la aceste cotatii, decat sa cumpere.

"Cu toate ca interventiile directe in piata valutara ale BNR au fost relativ rare, evolutia parametrilor pietei - lichiditate, volatilitate, pozitie - indica in primul rand faptul ca banca centrala a fost aproape omniprezenta, si de abia in al doilea rand potentiale iesiri de capitaluri speculative, cu un efect marginal asupra deprecierii cursului. In ultima instanta, tinandu-se seama strict de perspectivele economiei in intervalul urmatoarelor 12-15 luni, cred ca acest nivel de curs de 3,6 lei pentru un euro este mai degraba un nivel de intrare decat unul de iesire", apreciaza Florian Libocor, analist financiar.

Pe de alta parte, BNR a consemnat ieri o noua reducere a dobanzii la trei luni, in cadrul licitatiei pentru vanzare de certificate de depozit. Banca centrala a vandut ieri titluri in valoare de 5 miliarde de lei (aproape 1,4 miliarde de euro), la o dobanda medie de 4,34% pe an.

Dobanda medie la care certificatele au fost vandute a scazut cu 1,51 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat la licitatia organizata luna trecuta.
Suma pe care BNR a atras-o depaseste nivelul anuntat initial de 4 miliarde de lei si este sensibil mai mare decat soldul certificatelor ajunse la scadenta (in valoare de 2,5 mld. lei). Chiar si in aceste conditii, BNR nu a atras decat o parte redusa din ofertele totale ale bancilor, care au totalizat 13,5 miliarde de lei (3,7 mld. euro). BNR a reusit sa obtina la aceasta licitatie o dobanda medie mai mica cu un punct procentual fata de cea la care Ministerul Finantelor a vandut obligatiuni cu scadenta la trei luni, la sfarsitul lui septembrie (nivelul stabilit atunci a fost de 5,4% pe an).

Dealerii spun ca micsorarea dobanzilor a fost posibila in conditiile in care majoritatea jucatorilor au mizat pe mentinerea actualei politici de sterilizare a bancii centrale, care a dus la acumularea unui exces de lichiditate si consecutiv la prabusirea dobanzilor.

Ultima prognoza de inflatie: 8,3%

Rata inflatiei va ajunge, la sfarsitul acestui an, la 8-8,3%, sub limita anualizata de 8,5% din luna septembrie, desi vor mai exista cresteri ca urmare a majorarii tarifelor la utilitati, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu. El a afirmat, la sedinta comisiilor economice reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor, ca indicele preturilor de consum va scadea in luna octombrie fata de septembrie, dar va consemna un nou puseu in noiembrie, dupa majorari ale preturilor administrate.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.