Curtea de arbitraj a Bancii Mondiale a dat miercuri un verdict in favoarea Romaniei in procesul intentat de compania Noble Ventures, in care statul roman era acuzat de exproprierea Combinatului Siderurgic Resita si i se cereau despagubiri cat valoarea unui acord de imprumut cu Fondul Monetar International.

Noble Ventures, firma de consultanta in afaceri pentru companiile din industria otelului din Europa de Est, a sustinut in demersul sau la Washington ca Romania nu respecta standardele privind protectia investitiilor straine, incalcand un tratat bilateral semnat in acest sens cu SUA. "Plangerile ridicate de reclamant sunt respinse", este verdictul Tribunalului Curtii de arbitraj de pe langa Banca Mondiala. Fiecare parte aflata in litigiu trebuie sa-si plateasca portia ei de cheltuieli, urmand ca toate costurile legate strict de arbitraj sa fie platite egal, de ambele parti, mai precizeaza decizia din data de 5 octombrie 2005 a Tribunalului prezidat de profesorul german Karl-Heinz Bockstiegel.

"Este o victorie totala, obtinuta intr-un litigiu complicat, poate cel mai complex din istoria ultimului veac. Prin decizia Curtii, statul roman este exonerat de plata despagubirilor. Noble Ventures ceruse initial despagubiri in valoare de 447 milioane dolari, pentru ca ulterior sa-si reduca pretentiile la 350 milioane dolari", ne-a declarat George Musat, partenerul principal al Casei de avocatura Musat si Asociatii, care a reprezentat statul roman in proces, impreuna cu firma americana White& Case.

Curtea a respins punctual toate plangerile Noble Ventures. Mai interesant, arata documentele prezentate la judecata, "reclamantul (n.r. Noble Ventures) nu a cumparat sau operat vreodata o otelarie si nu a obtinut niciodata un profit in nici unul din anii de cand exista ca entitate legala". In cazul unui esec, a adaugat Musat, Romania ar fi fost prima tara europeana care pierde un proces la Tribunalul arbitral al Centrului international pentru reglementarea disputelor referitoare la investitii (ICSID).

Curtea de arbitraj a respins cele doua capete de acuzare invocate de fostul proprietar al Combinatului Siderurgic Resita (CSR): pretinsa expropriere asupra combinatului, ceruta in baza Tratatului bilateral asupra investitiilor incheiat intre SUA si Romania si, respectiv, acuzatia ca statul roman nu a aplicat un tratament just, savarsind abuzuri in gestiunea problemelor aparute la Resita. Noble Ventures sustinea ca a suferit un tratament inechitabil, arbitrar si discriminatoriu, deoarece CSR nu ar fi beneficiat de restructurarea datoriilor bugetare catre stat pretinsa a fi fost promisa prin contractul de privatizare.

"Tribunalul a respins punctual, toate plangerile formulate de Noble Ventures, lucru extrem de important, deoarece daca s-ar fi admis macar una dintre ele, ar fi putut demonstra existanta unui tratament incorect", a adaugat Musat. "A fost o batalie care a durat mai bine de trei ani, in care peste 15 avocati au administrat probe, au fost audiati zeci de martori si s-au adunat dosare care pot sa umple un camion", spune Musat. Decizia tribunalului, arata ca statul roman nu este responsabil de esecul investitorului american in Romania, adauga acesta. Punctele forte care au cantarit in favoarea Romaniei au tinut de faptul ca Noble Ventures si-a bazat plangerile pe calcule si pe argumente considerate de Tribunal ca fiind speculative.

Astfel, se arata in documentatia care insoteste verdictul tribunalului, "reclamantul nu a obtinut niciodata surse de finantare pentru investitii in industria otelului". In plus, intregul model financiar prin care Noble Venture isi argumenteaza cererea de despagubiri, porneste de la presupunerea ca ar fi obtinut profit, or membrii tribunalului nu au identificat toate elementele care sa-i convinga. Aflam din textul documentului Curtii de arbitraj ca Noble Ventures isi evaluase pachetul de actiuni de la CS Resita pentru care a platit 4,5 milioane dolari, la o valoare situata undeva intre 145 milioane dolari si 186 milioane dolari. Noble Ventures sustine ca a suportat cheltuieli de judecata in valoare de 3,145 milioane dolari, iar statul roman, 8,93 milioane dolari.

Trei ani de lupta

In 2001, Noble Ventures a facut cerere de arbitraj in baza Conventiei ICSID din august 2001, in urma Tratatului privind incurajarea si protejarea reciproca a investitiilor semnat intre Romania si Statele Unite, care a intrat in vigoare in 15 ianuarie 1994. Noble Ventures sustinea ca a suferit un tratament inechitabil, arbitrar si discriminatoriu, deoarece CSR nu ar fi beneficiat de restructurarea datoriilor bugetare catre stat pretinsa a fi fost promisa prin contractul de privatizare si ca investitia sa in CSR a fost expropriata.

Combinatul Siderurgic Resita a fost privatizat in 5 iunie 2000, pachetul majoritar de actiuni fiind achizitionat de firma Noble Ventures din Statele Unite. Pe 15 ianuarie 2003, contractul de vanzare-cumparare de actiuni pentru CSR Resita, incheiat cu Noble Ventures, s-a desfiintat de drept, din cauza faptului ca investitorul nu a platit doua rate succesive din pretul de cumparare a actiunilor combinatului, a precizat un comunicat al atoritatii pentru Privatizare primit ieri la redactie.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.