Banca Nationala a Romaniei va supraveghea si institutiile de credit ne-bancare, de tipul firmelor de leasing, inflatia va depasi in acest an 8%, iar cursul leului este cat de cat stabil, pentru a nu dauna economiei, a declarat ieri guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu

Bugetul, in forma sa actuala, este "bine construit", in conditiile pastrarii unei politici monetare prudente si a continuarii eforturilor de restructurare din economie, a adaugat Isarescu. El spune ca nivelul cursului cu care s-a calculat bugetul pe 2006, de 3,55 de lei per euro, este optimist. BNR a aprobat ieri noi masuri necesare restrictionarii creditarii non-bancare si in special a celei in valuta, prin care banca devine organul de supraveghere al tuturor institutiilor de credit. "Proiectul de lege va fi inaintat Ministerului Finantelor in urmatoarele zile si va intra in vigoare in functie de perioada in care va fi aprobat de minister", ne-a declarat Isarescu.

Guvernatorul sustine varianta privatizarii CEC intr-o grila de punctaj in care pretul sa nu aiba aceeasi relevanta, de 90%, ca in cazul BCR, ci sa depinda de modul in care se vor mentine activitatea si reteaua CEC in mediul rural. El spune ca asta va departaja bancile concurente in cazul CEC, spre deosebire de privatizarea BCR, unde pretul va avea in mod clar intaietate, prin prisma faptului ca toate bancile concurente indeplinesc criteriul tehnic, si anume de prestigiu si reputatie internationala extrem de solide.

"La BCR marja e ingusta pentru a alege in afara criteriului pretului. Probabil la CEC marja va fi mai mare, criteriul ?pret? care se va anunta fiind mai mic. La CEC avem nevoie de o banca care sa fie cu experienta in dezvoltarea rurala, care sa fie si un vehicul in atragerea fondurilor comunitare catre Romania, in accesarea fondurilor comunitare. Infrastructura rurala a CEC, dupa cum toti isi dau seama, e un activ, si nu o datorie", spune guvernatorul. "Am discutat faptul ca in zona rurala nu avem retea bancara si cu premierul, si cu presedintele", afirma Mugur Isarescu.

Romanii care lucreaza in strainatate ar putea trimite acasa in acest an peste 3,5 miliarde euro, arata estimarile bancii centrale, a spus Isarescu, discutand cu parlamentarii din comisiile de Buget Finante. Acesti bani rebalanseaza contul curent, avand in vedere ca pentru acest an deficitul de cont curent va apropia peste 9 miliarde de euro, a adaugat guvernatorul.

El sustine ca interventia BNR asupra creditarii a fost necesara, in conditiile in care 90% din bani mergeau catre consum, si doar 10% catre investitii si retehnologizare. El spune ca serviciul datoriei publice este "jignitor de mic", in conditiile in care a coborat abrupt de la 4 miliarde la 1 miliard de lei in ultima perioada.

"Liberalizarea contului de capital a fost obligatorie, noi am amanat-o cat s-a putut, din 2003 incoace.

S-au creat chiar tensiuni in relatiile cu UE, si s-a spus atunci la Bruxelles. "Dumneavoastra va integrati in UE, nu in alta parte'", spune gunvernatorul BNR.

Apropierea Romaniei de integrarea in zona euro, a facut absolut necesara si obligatorie aprecierea leului si scaderea inflatiei si a dobanzilor. "Noi nu actionam de capul nostru, ci in virtutea apropierii de criteriile de la Maastricht si a integrarii europene", a fost mesajul guvernatorului pentru exportatori. Isarescu spune ca BNR a adoptat o pozite mult mai ferma incepand cu luna august, asupra interventiei pe cursul de schimb, pentru a nu lasa sa intervina evolutii negative in economie asupra productivitatii muncii. Rata inflatiei va ajunge, la sfarsitul acestui an, la 8%-8,3%, sub limita anualizata de 8,5% din luna septembrie, desi vor mai exista cresteri ca urmare a majorarii tarifelor la utilitati.

El a mai spus totodata ca bancile care tin dobanda la depozite sub inflatie pentru economiile in lei au o pondere a acestor economii nesemnificativa.

"Sunt patru banci mari din sistem care au o pondere de 80% a depozitelor, si ofera dobanzi de 7 - 8 si peste 8%. In sistemul bancar sunt insa si multe depozite pe termen lung cu 10-12% dobanda," spune Isarescu.

"Cursul de schimb s-a apreciat in urma credibilitatii pe care a capatat-o Romania in urma integrarii in NATO, fapt suferit mai devreme si de tari precum Polonia, Cehia, Ungaria" spune Isarescu. "BNR cunoaste, insa, aceste probleme si le tine sub control", spune Isarescu.

El sustine ca rezerva valutara a BNR a ajunsa si aproape depasit nivelul optim, ajusa la circa 18 miliarde de euro, ea depasind un nivel al importurilor pe un termen de sase luni. In ceea ce priveste rezervele de valuta, Isarescu spune ca Romania se afla in cam acelasi punct in care s-au aflat Cehia, Ungaria si Polonia in urma cu cinci ani.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.