Estonia a devenit la 1 ianuarie primul stat din fosta URSS care a intrat in zona euro, punand capat, cel putin temporar, procesului de extindere a uniunii monetare, afectata de criza datoriilor suverane.

Statul estonian este al 17-lea membru al zonei euro si, cu un PIB de 14 miliarde de euro, se afla pe penultimul loc in functie de marimea economiei, inaintea Maltei, transmite Bloomberg, citat de MEDIAFAX.

In conditiile in care Europa se afla in criza financiara, este probabil ca niciun alt stat din Uniunea Europeana sa nu adopte euro in urmatorii cativa ani. Lituania si Letonia au ca obiectiv trecerea la euro in 2014, dar alte state mai mari din estul continentului au evitat sa stabileasca termene precise.

"Estonia trebuia sa opteze sa intre in clubul tarilor care iau decizii, sau sa ramana in afara acestuia. Am preferat sa actionam ca membru al acestui club", a declarat premierul estonian Andrus Ansip.

Cu o pondere a datoriilor in PIB de numai 8% in 2010, Estonia va fi statul cu cea mai solida economie din uniunea monetara.

Mai multe detalii despre aderarea Estoniei la Zona Euro citesti pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.