Anul acesta, Romania a atras investitii straine noi, de tip greenfield, in valoare totala de 444 de milioane de euro. Astfel, nu mai putin de 6.075 de oameni vor avea un loc de munca in urma investitiilor realizate.

Cele mai importante investitii straine de tip greenfield realizate in primele opt luni ale anului in curs, in tara noastra, sint cele ale Tengelmann si Celestica.

Cea mai mare investitie

Compania germana Tengelmann, unul dintre cei mai importanti retaileri din lume, a decis, in sfirsit, sa intre pe piata din Romania.

Desi vine intr-un moment in care francezii de la Carrefour si Cora au luat un avans considerabil, nemtii spera ca investitia de 200 de milioane de euro cu care vor construi magazine sa ii ajute sa restringa decalajul. Avind in vedere cifra de afaceri realizata anul trecut, 26,8 miliarde de euro, si experienta celor 137 de ani de existenta, obiectivul pare realizabil.

Vin japonezii

Apropierea de Uniunea Europeana pare sa fi convins oamenii de afaceri japonezi ca merita sa investeasca in tara noastra. Astfel, daca la nivelul anilor 2000-2001 schimburile dintre Romania si Japonia se cifrau la 130-150 de milioane de dolari, in 2004, acestea au ajuns la aproape 350 de milioane, conform directorului general al biroului de la Bucuresti al Camerei de Comert Exterior a Japoniei, Hiroyuki Nara. Pentru anul in curs, Agentia Romana pentru Investitii Straine a anuntat investitii din partea companiilor japoneze YKK, Yazaki si Sol-Plus. In Bucuresti, va construi o fabrica YKK, firma specializata in industrie usoara. Valoarea investitiei este de 10 milioane de euro, numarul locurilor de munca create astfel fiind de 100.

Cea mai mare investitie japoneza pentru anul in curs este cea a companiei Yazaki. Firma nipona va construi linga Arad o uzina de componente auto, in valoare de 30 de milioane de euro, unde vor lucra 500 de oameni. Tot in industria componentelor auto va investi si Sol-Plus. Aceasta din urma investitie va crea 200 de locuri de munca.

Sudul si vestul atrag investitori

La Giurgiu, compania UCO Textiles, din Belgia, are in plan realizarea unei fabrici de textile pentru care va cheltui 15 milioane de euro. Tot in sudul tarii, mai exact la Slatina, va investi si Pirelli, construind o fabrica de anvelope.

Vestul tarii va beneficia de investitii greenfield din partea Celestica, Coindu, Weidmuller si Michelin.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.