In apropierea zonelor turistice cu renume exista localitati mai putin cunoscute, dar caracterizate de un pitoresc aparte. Achizitionarea unei proprietati aici este cu siguranta o investitie inspirata.

Din cauza aglomerarii si a preturilor practicate la ora actuala de catre proprietarii din statiunile consacrate, si mai ales din cele de pe Valea Prahovei, investitorii incep sa se orienteze catre zonele mai putin frecventate de turisti, dar care isi pastreaza farmecul natural. In aceste locatii se mai gasesc loturi de teren si case la preturi rezonabile. In plus, multe dintre comunele vizate beneficiaza de retele de alimentare cu gaz, de cablu TV, de telefon, chiar si de Internet. In ceea ce priveste exploatarea acestor zone, este suficient ca ele sa aiba o buna amplasare geografica si sa dispuna de un minimum de utilitati, pentru a fi luate cu asalt de posibilii cumparatori.

Analizand cu mare atentie cererea tot mai mare pentru loturile de teren sau proprietatile situate in zonele cu potential turistic, este usor de remarcat ca o astfel de achizitie este preferata pentru posibilitatea facila de recuperare a investitiei. Profitul poate fi obtinut prin cumpararea terenului si revanzarea acestuia in termen de unu-trei ani, timp in care valoarea acestuia se poate dubla sau chiar tripla. De asemenea, construirea unei pensiuni agro-turistice sau a unei case de vacanta si inchirierea acestora pe toata perioada anului, poate constitui o sursa importanta de venit. Astfel, este usor de anticipat ca zone care pana in prezent erau frecventate numai de catre cunoscatori, vor deveni in viitor tinte extrem de vanate de investitori.

Investitii imobiliare cu vedere la munte

In ultima vreme, s-a constatat ca tot mai multe persoane aleg sa-si petreaca weekendurile la munte. In afara de sezonul verii, iarna se poate merge la schi si in plus timpul liber petrecut in mijlocul naturii are un farmec aparte atat primavara, cat si toamna.

Astfel, pe fondul interesului tot mai mare al investitorilor pentru zonele turistice renumite, preturile au atins, in anumite locatii, praguri maxime. Zona preferata de catre cei care dispun de sume substantiale ramane Valea Prahovei. Loturile de teren situate in zonele centrale sau cu iesire la drumul principal din Sinaia, Busteni, Azuga sau Predeal continua sa se vanda inca de la prima strigare, desi preturile sunt destul de piperate.

Bineinteles ca exista si alte localitati unde peisajele sunt la fel de frumoase si unde se gasesc terenuri si case la preturi rezonabile. O astfel de zona este Valea Oltului. Aici, incep sa fie din ce in ce mai cautate loturile sau proprietatile situate in statiunile Olanesti, Calimanesti Govora sau Voineasa. O alta alegere inspirata este si localitatea Cornu. "Preturile practicate de catre proprietari pentru un loc de casa in zona Cornu variaza intre 15 si 25 euro/mp, in functie de pozitia acestuia fata de utilitati si de sosea. Odata cu dezvoltarea infrastructurii, a crescut si interesul investitorilor pentru achizitionarea de proprietati aici", spune Gabriel Urse, consultant imobiliar la agentia Platinum Expert.

O alta alegere buna este si zona Bran-Moeciu, care a inregistrat un salt spectaculos in ultima perioada, datorita cererii tot mai mari de terenuri. Pentru loturile de aici, preturile variaza intre 12 si 50 euro/mp, in functie de suprafata disponibila pentru vanzare, pozitionare si documentatia care exista pentru lotul respectiv.

O alternativa convenabila langa Valea Prahovei este achizitionarea de proprietati in localitatile Brebu, Telega sau Provita de Jos.

Si in zona Timisoarei exista locatii care au potential destul de mare, dar care nu sunt exploatate la maximum. "O astfel de locatie este statiunea Buzias, situata la aproximativ 36 de kilometri de Timisoara. Aici, preturile au inregistrat o usoara crestere. Anul trecut, terenurile se vindeau sub 20 euro/mp, acum pretul ajungand la 22 - 25 euro/mp", spune Estera Surugiu, marketing manager la agentia Casadomi din Timisoara.

De asemenea, exista posibilitatea ca in perioada imediat urmatoare cererea pentru zonele din Muntii Apuseni, Covasna sau Harghita sa se inscrie pe un trend ascendent, ca urmare a interesului tot mai mare al turistilor pentru aceste locatii.

Pentru ca o astfel de zona sa se poata dezvolta, potentialii investitori mai au nevoie si de sprijinul autoritatilor locale, care sa aloce fonduri pentru infrastructura.

Daca aceste conditii sunt indeplinite, cu siguranta multe locatii, care azi nu spun nimic din punct de vedere turistic, ar putea sa devina zone de maxim interes.

"Preturile practicate de catre proprietari pentru un loc de casa in zona Cornu variaza intre 15 si 25 euro/mp, in functie de pozitia acestuia fata de utilitati si de drumul principal." Gabriel Urse,consultant imobiliar la Platinum Expert

Preturi In zone cu potential

• Pentru a achizitiona un teren in localitatea Provita de Jos, cumparatorii trebuie sa plateasca intre 5 si 15 euro/mp, in functie de localizarea lotului de teren.
• In localitatea Telega, preturile practicate de catre proprietari variaza intre 4 si 12 euro/mp.
• Preturile caselor variaza foarte mult si pornesc de la 7.000 euro, pentru casele vechi, batranesti. Casutele noi, de lemn costa intre 15.000 si 30.000 euro, iar vilele noi au preturi cuprinse intre 50.000 si 80.000 de euro.
• Daca in 2004 o parcela in zona lacului Surduc de langa Timisoara se vindea cu 2-5 euro/mp, anul acesta preturile au crescut la 5-15 euro/mp, in functie de acces, utilitati, front stradal si iesire la lac.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.