Mai mult de jumatate dintre romanii cu venituri de peste 500 de lei au economisit in acest an pentru a avea resurse disponibile in situatii neprevazute, majoritatea preferand sa tina banii in casa, arata un studiu realizat de Daedalus Millward Brown pentru Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

"Peste 53% din persoanele chestionate au reusit sa economisesca in 2010. Dintre cei care au economisit in acest an, 43% economisesc in mod regulat (lunar) aproximativ 200 lei, in timp ce aproximativ 23% pun bani deoparte doar atunci cand au ocazia", potrivit unui comunicat al RBL.

Aproximativ 60% din persoanele care economisesc au ca motivatie situatiile neprevazute, 34% viitorul copiilor lor, iar 26% renovarea/modernizarea locuintei. Totodata, 53% dintre romanii care economisesc prefera banii lichizi, 32% depun banii in conturi curente, 13% au depozite la termen in lei sau alta moneda, iar 12% investesc in asigurari de viata/pensii private, potrivit MEDIAFAX.

Conform studiului, cei mai multi dintre romani au preferat, in ultimul an, sa-si renoveze/modernizeze locuinta (32% dintre respondenti) decat sa-si cumpere una noua (5% dintre respondenti). In acelasi timp, 11% dintre romani si-au planificat sa-si cumpere o locuinta in urmatorul an, in timp ce 58% intentioneaza sa-si cumpere o locuinta in urmatorii cinci ani.

In ceea ce priveste anul viitor, 40% dintre persoanele chestionate au mentionat ca in urmatoarele 12 luni vor economisi mai putin decat pana acum, in timp ce 35% vor economisi aproximativ aceleasi sume.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.000 de persoane, reprezentativ pentru populatia Romaniei, femei si barbati cu venituri de peste 500 lei/persoana si varste cuprinse intre 20 si 55 de ani, in perioada septembrie- octombrie 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.