Piata valutara in 2006, paritatea ar putea depasi 1,3 dolari pentru un euro. Chiar daca dolarul a castigat vizibil teren in fata euro in ultimele trei luni, iar unii analisti internationali asteapta ca paritatea sa ajunga in prima parte a anului viitor la unu la unu, toti sunt de acord ca, pe termen lung, suprematia apartine monedei unice.

"In UE se intrevede revigorarea economica, iar cresterea dobanzilor FED va fi stopata in 2006, premise contextuale ce indica un raport euro/dolar la peste 1,30." Florian Libocor, analist financiar

"In ciuda tendintelor pro-dolar pe termen scurt si mediu, euro ramane mult mai bine ancorat pe termen lung: sa nu uitam faptul ca 3,75% dobanda FED de azi e cu 2,0% mai mult fata de acum un an, timp in care paritatea euro/dolar s-a modificat putin: de la 1,23 atunci la 1,19-1,22 acum, desi a oscilat major in ultimele 12 luni - intre un maxim de 1,36 si un minim de 1,19", apreciaza economistul Radu Limpede. Chiar daca dolarul a inceput sa ridice pretentii asupra paritatii cu euro, inregistrand in acest an cea mai mare crestere din 2001 incoace, analistii financiari de pe piata romaneasca pledeaza pentru increderea in euro pe termen lung. Fluctuatii ale dolarului in aceste luni de toamna sunt foarte posibile, dar nu trebuie neglijat faptul ca fragilitatea monedei unice europene in acest an a avut la baza, in principal, factorii politici care au clatinat convergenta din Uniunea Europeana,

Evolutia cursului leu-dolar

Tendinta de apreciere a dolarului de pe plan international s-a reflectat si pe piata valutara romaneasca, chiar daca la o scara ceva mai mica.

Deficitele SUA raman in continuare o problema majora, iar din istoria conducerilor politice ale americanilor se vede ca, sub guvernarea republicana, deficitele au crescut, nu au scazut. Chiar daca exista voci care sustin ca paritatea euro/dolar ar putea ajunge la 1,13 pana la sfarsitul anului, nu trebuie uitat, presedintelui FED, Alan Greenspan ii expira mandatul in viitorul foarte apropiat, iar inlocuirea acestuia nu va fi un argument pentru ascensiunea dolarului.

Desi cresterea acestuia a fost accentuata in ultimele trei luni, pe fondul cresterilor de dobanda operate de FED, este foarte probabil ca la inceputul anului viitor, aceste cresteri sa stagneze. In plus, chiar daca ultima decizie a Bancii Central Europene a fost de a mentine dobanda la 2%, aceeasi din iunie 2003, nu este exclus ca aceasta dobanda sa ramana in continuare statica.

Mihail Ion, treasury research manager Raiffeisen Bank, este de parere ca, "in privinta cursului euro/dolar, acesta va fi influentat pana la sfarsitul anului, in principal de cresterea dobanzilor la dolar, de datele privind economia americana, precum si de preturile energiei.

Posibil, ca spre finalul anului, dolarul sa ajunga undeva in jurul cotatiei de 1,20 fata de euro". Perspectivele pe evolutia leu/dolar nu indica o intarire prea accentuata a monedei americane, care nu va depasi cu nici un chip cotatia de 31.000 de lei.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.