- CCIRB: Codulfiscal risca sa amaneteze sansele de crestere economica - Sporirea fiscalitatii in domeniul imobiliar va atrage scaderea investitiilor - Cresterea veniturilor la buget cu 0,2% din PIB este un castig prea mic fata de pericolele pe care le incumba unele masuri din proiectul de Cod fiscal pe 2006

Parca in ciuda eforturilor bancii centrale de a reduce consumul, Codul fiscal pentru anul viitor descurajeaza investitiile si economisirea, a avertizat, ieri, Camera de Comert si Industrie intr-un comunicat. Pe cat devine (mai) unica, pe atat cota de 16% ajunge o parghie tot mai eficienta de incurajare a consumului. Introducerea ei pe venituri la inceputul acestui an s-a tradus prin bani mai multi ramasi salariatilor.

Studiile arata ca cei care erau impozitati anul trecut cu 40% au contribuit in cea mai mare parte la cresterea consumului. Banca Nationala a semnalat ca acest consum suplimentar a fost sustinut mai ales din importuri, in lipsa unei productii interne in stare sa tina ritmul impus de nevoile consumatorului.

Scaderea abrupta a dobanzilor la depozitele bancare a descurajat economisirea, iar in 2006 aceasta va deveni o problema acuta, o data ce dobanzile si castigurile de pe piata de capital se vor impozita cu 16%.

Noile impozite sunt in masura sa scada interesul populatiei pentru economisire si, ca atare, prin cresterea consumului si, implicit, a importurilor, sa afecteze deficitul de cont curent si chiar nivelul inflatiei, cred oficialii Camerei de Comert si Industrie (CCIRB).

Impozitul de 16% contribuie decisiv la erodarea cu circa 3% pe an a plasamentelor in banci.

Inchide si capitolul investitii

Tot Codul fiscal mai inchide un canal eficace de redirectionare a banilor care ajung in consum.
Cresterea de trei ori a cotei maxime a impozitului pe cladirile detinute de persoanele juridice, impunerea cu 0,5% a valorii imobilizarilor corporale pot atrage scaderea investitiilor. Cum si impozitele pe imobiliarele persoanelor fizice cresc, devine destul de clar ca tot spre consum se vor indrepta banii.

Finantele s-au gandit ca "rezolva" consumul prin accize. Insa cresterea accizelor la tigarete si alcool, fara o atenta studiere a pietei pentru a crea resursele necesare in aceste directii, poate deveni un element de stimulare a contrabandei si contrafacerilor, opineaza oficialii CCIRB.

Codul fiscal risca sa amaneteze sansele de crestere economica

Toate aceste impozite au un singur scop: sa aduca bani la buget.Potrivit prevederilor proiectului de buget general consolidat pe 2006, veniturile incasate vor creste cu echivalentul a 0,2% din PIB.

"Credem ca este un castig prea mic fata de pericolele pe care le incumba unele masuri din proiectul de Cod fiscal pe 2006, care risca sa amaneteze insesi sansele de crestere economica a Romaniei in anul care precede momentul integrarii sale in Uniunea Europeana", avertizeaza reprezentantii CCIRB.

Ei cred ca trebuie acceptata realitatea ca dezvoltarea economica a Romaniei nu se poate face prin aruncarea de noi poveri fiscale in spatele comunitatii de afaceri, ci prin adoptarea unor masuri care sa stimuleze investitiile, retehnologizarea, crearea de locuri de munca, predictibilitatea mediului de afaceri si concurenta loiala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.