Ministrul Sanatatii, Cseke Atilla, a declarat, marti, ca suma de 1,4 miliarde de lei, care va fi stransa de la pensionari, urmeaza a fi destinata compensarii medicamentelor, unde se va aloca un miliard de lei, si finantarii spitalelor, unde se vor aloca 400 de milioane de lei.

"1,4 miliarde din 16,5 miliarde este o suma importanta. Destinatia acestei sume este stabilita prin proiectul Legii bugetului de asigurari sociale de sanatate si un miliard de lei din 1,4 miliarde va merge pe medicamente compensate, iar 400 de milioane vor merge la finantarea spitalelor. Deci, vor avea destinatii speciale, stabilite in Legea bugetului", a declarat ministrul Sanatatii, la Parlament.

Intrebat daca majorarea TVA din iulie nu a acoperit deloc deficitul si a fost nevoie sa se impoziteze pensiile, Cseke a aratat ca nu exista o legatura intre aceste doua lucruri.

"Este o alta discutie. Eu as discuta numai despre finantarea sistemului sanitar care, datorita unor decizii de-a lungul timpului, as reaminti ca noi am pornit de la o contributie de 7% la angajator si 7% la angajat si am ajuns la 5,2% la angajator si 5,5% la angajat. Deci, o scadere de 3,3%, iar numai intr-un singur an, in 2008, a scazut de trei ori nivelul contributiei, in total cu 1,8 procente", a spus ministrul, conform MEDIAFAX.

El a aratat ca a vorbit despre prea multi exceptati la contributia de sanatate inca de la inceputul mandatului, considerand ca nu este corect ca in Romania sa existe 10,8 milioane de persoane exceptate de la plata, dar considerate asigurate.

"A creste acum nivelul contributiei poate nu este oportun, dar nici a avea 10,8 milioane de persoane exceptate si care, prin lege, sa fie considerate asigurate si sa beneficieze de servicii medicale, din punctul meu de vedere, nu este corect. Si atunci a venit aceasta solutie, pentru ca bugetul fondului de asigurari de sanatate trebuie sa fie mai sustenabil decat a fost acum o saptamana sau doua saptamani", a precizat Cseke.

Ministrul a mai aratat ca nu a renuntat la proiectul de a trece Casa de Asigurari de Sanatate la Ministerul Sanatatii, considerand ca asa este normal.

"Eu cred ca, atat timp cat politica sanitara trebuie facuta de Ministerul Sanatatii, indiferent de cine este ministru si cine ocupa acest portofoliu, atat timp cat in acceptiunea societatii raspunzator pentru sistemul sanitar este Ministerul Sanatatii, cred eu ca este normal ca atributiile de coordonare a problemelor - cum se finanteaza acest sistem - care sunt strict legate astazi de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sa fie in coordonarea sau subordinea Ministerului Sanatatii", a spus Cseke.

Guvernul a decis ca pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei si revolutionarii, cu exceptia celor raniti, sa achite contributii sociale de sanatate, numarul contribuabililor inclusi astfel in baza de impozitare fiind de doua milioane persoane, a anuntat, luni seara, ministrul Sanatatii, Attila Cseke.

Citeste si:
Poșta Română a anunțat că pensiile vor fi livrate mai târziu în...
Poșta Română a anunțat că...

El a precizat ca aceasta categorie de pensionari si revolutionari vor fi obligati ca, incepand cu 1 ianuarie 2011, sa achite contributii de 5,5% la Fondul asigurarilor de sanatate.

Potrivit ministrului, statul estimeaza ca va incasa din aceste contributii suplimentare 1,4 miliarde lei anual.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.