Valoarea tranzactiilor incheiate pentru primele 11 luni din 2004 este de 1.536 de miliarde de dolari, in crestere cu 47 la suta fata de 1.047 de miliarde, consemnate in aceeasi perioada a anului trecut, se arata in cel mai recent raport elaborat de KPMG - 2004: Primele dovezi concrete privind revigorarea fuziunilor si achizitiilor la nivel global. Cea mai "prolifica" luna a fost iulie, cand s-a consemnat cea mai mare valoare lunara a tranzactiilor (301 miliarde dolari) fata de perioada de varf din decembrie 2000. Potrivit datelor publicate de KPMG, pe parcursul acestui an s-au incheiat 18.481 de tranzactii, ceea ce inseamna o crestere de 10 la suta de la 16.808 tranzactii incheiate in aceeasi perioada a anului trecut.

"Suntem intr-un punct de cotitura pe piata globala de fuziuni si achizitii. Dupa mult anuntata revenire a pietei de la inceputul anului 2004, putem spune acum ca suntem in situatia de redresare - chiar daca numarul de oferte a crescut modest. Analiza statisticilor tranzactiilor incheiate ne ofera cea mai precisa imagine a pietei actuale si astfel este foarte incurajator sa vedem ca graficele inregistreaza valori pozitive pentru prima oara in patru ani", comenteaza Victor Kevehazi, senior partner al KPMG in Romania.

Societatea estimeaza ca, in conditiile unei evolutii sustinute a pietei de profil, s-ar putea inregistra un numar de 20.160 de oferte si o valoare totala a acestora de 1.675 de miliarde de dolari - marcand o crestere de opt procente si respectiv de 40 procente in comparatie cu 2003. In primele 11 luni ale anului trecut, atat numarul ofertelor, cat si valoarea totala a acestora au inregistrat scaderi. Astfel, numarul ofertelor scazuse cu 25 la suta, iar valoarea, cu 15 procente. 2004 a inceput, insa, cu o serie de anunturi privind tranzactii cu valoare mare, cele mai multe dintre acestea finalizandu-se in a doua jumatate a anului. Sanofi-Synthelabo - Aventis, JP MorganChase - Bank One si Cingular Wireless - AT&T Wireless Services sunt cateva exemple de tranzactii realizate in acest an, valoarea fiecarei operatiuni fiind de peste 40 de miliarde de dolari. In aceste conditii, piata de peste un miliard de dolari a consemnat o crestere cu un volum de peste 25 de procente, valorile avansand cu peste 51 la suta, fata de anul trecut.

Statele asiatice, in categoria grea

Cea mai buna performanta au inregistrat-o tarile asiatice, valoarea tranzactiilor realizate in aceasta regiune avansand cu 53 la suta, in timp ce numarul operatiunilor a crescut cu 30 la suta (comparativ cu anul trecut). Particularizand, datele KPMG arata ca Japonia a facut un salt urias, cu valori de pana la 87 la suta si cu volume care au crescut cu 63 la suta fata de anul trecut. Statele Unite au jucat un rol si mai activ in cresterea valorii de la sfarsitul acestui an, fiind tinta a opt din 10 cele mai importante tranzactii internationale ca valoare din 2004.

In Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EOMA), valoarea operatiunilor de acest fel a crescut cu 23 la suta, in timp ce numarul tranzactiilor a ramas constant in comparatie cu 2003. "Multe din economiile Europei au continuat sa isi desfasoare activitatea in mod suboptimal, iar sperantele initiale intr-o imbunatatire a fortei de impulsionare au slabit in a doua jumatate a anului. Prin contrast, la un an dupa SARS, Asia a dobandit un trend optimist deoarece pietele de capital au crescut iar valutele locale au urmarit dolarul american, aceasta determinand si scaderea valorii de vanzare a activelor", a mai apreciat Victor Kevehazi.

Tranzactii de zeci de milioane de euro pe piata romaneasca

Piata romaneasca a fuziunilor si achizitiilor prezinta perspective la fel de optimiste ca cele de pe piata globala. "Ca urmare a trendului crescator al economiei romanesti, piata de fuziuni si achizitii a crescut semnificativ in 2004 si se afla in perioada de crestere accentuata ce va continua si in urmatorii ani. Cresterea este data de mai multi factori ce se suprapun si sunt impulsionati de cresterea economica si perspectivele aderarii la Uniunea Europeana", se arata in raportul KPMG.
Atingerea maturitatii companiilor infiintate sau privatizate in anii 90 creeaza premisele vanzarii acestora catre companii regionale si internationale in tranzactii de 20-50 de milioane de euro cum sunt cele din sectoarele financiar-ban-
car, metalurgic si al proprietatilor industriale, sustin economistii KPMG. Acestia apreciaza ca numerosi oameni de afaceri iau in considerare ideea vanzarii unor parti din afacerile pe care le-au pornit de multe ori de la zero, pentru sume de 5-10 milioane de euro fie catre fonduri de investitii, fie catre companii locale sau regionale. Printre cei mai importanti investitori straini care se orienteaza catre piata romaneasca KPMG enumera Austria, Grecia, Ungaria, Cehia si Rusia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.