In urmatoarea perioada, analistii estimeaza o crestere a valorii unitatilor aferente fondurilor deschise de investitii care au plasamente preponderent in actiuni. Cei care au investit in fonduri mutuale au obtinut de la inceputul anului si pana in prezent profituri cuprinse intre 5,3 la suta si 37,5 la suta. Cele mai reduse cresteri au fost obtinute de fondurile monetare - 5,30 la suta, adica sub rata inflatiei pentru aceasta perioada, iar cele mai mari, de fondurile mutuale pe actiuni. Acestea au adus profituri de cateva ori mai mari decat cea mai buna dobanda bancara.

Trebuie insa mentionat ca si riscul aferent fondurilor mutuale de actiuni este mult mai mare comparativ cu cel al fondurilor care au plasamente preponderent in instrumente monetare, precum titlurile de stat, depozite bancare etc. "Oferta pe piata fondurilor este una suficient de variata atat din perspectiva randamentelor potentiale, cat si din cea a riscurilor implicate de plasamentul respectiv", sunt de parere analistii in domeniu.

Acestia considera ca, pe ansamblu, in ultima saptamana, multe dintre fondurile de actiuni au avut o evolutie negativa pusa pe seama celor trei zile de corectie bursiera din aceasta perioada. Insa, spre finalul intervalului mentionat, preturile actiunilor au revenit pe crestere si ar fi de asteptat ca, in urmatoarele zile, aceste fonduri sa recupereze o parte din pierderea inregistrata anterior. Dupa aceea insa, analistii considera ca orizontul de previziune devine din nou "destul de nebulos", avand in vedere ca evolutia bursei este destul de imprevizibila in aceasta perioada. Oricum, in cursul saptamanii trecute, cresterea cea mai importanta a fost obtinuta de fondul Capital Plus, administrat de Certinvest (0,76%).

Titlurile de stat pierd din atractivitate

Conform unei analize realizate de societatea citata, multe dintre banci au redus in ultima perioada dobanzile platite pentru depozitele atrase. Numarul bancilor care practica dobanzi la depozite sub rata preconizata a inflatiei pentru urmatoarele 12 luni s-a marit semnificativ in ultima saptamana. Dintre institutiile bancare importante monitorizate de KTD Invest, cele mai bune randamente pentru depozitele atrase sunt oferite de BCR, CEC si Romexterra.

Dobanzile cele mai reduse sunt afisate in continuare de ING si HVB Bank. "In conditiile in care banca centrala refuza sa sterilizeze excesul de lei din piata considerand ca una dintre sursele importante ale acestui surplus il reprezinta capitalurile speculative, putem presupune ca dobanzile vor ramane la acest nivel real negativ - in majoritatea cazurilor - pe orizont mediu de timp.

Din declaratiile facute in ultimele zile de catre oficiali ai autoritatii de reglementare si supraveghere a pietei bancare, deducem ca o eventuala usoara crestere a dobanzilor ar putea avea loc numai dupa ce aceste capitaluri speculative vor parasi sistemul bancar - fie prin repatriere, fie prin orientarea lor catre alte directii de plasament decat activele monetare - eveniment care deocamdata nu s-a produs", considera sursa citata.

Referitor la titlurile de stat, aceeasi sursa releva ca saptamana trecuta nu s-a finalizat cu succes nici o licitatie de titluri de stat. "Ca urmare, randamentele nominale de referinta raman cele din saptamana anterioara. Si pe aceasta piata tendinta randamentelor este una descendenta", considera analistii.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.