Actiunile rafinariei, cotate in prima zi a listarii la pretul de 116 lei, se tranzactionau la finalul anului la aproape 1.000 lei fiecare

Anul 2004 a fost unul foarte bun pentru piata de capital, atat prin evolutia indicilor si a capitalizarii bursiere, cat si prin perspectivele de crestere a acesteia prin prisma noilor instrumente financiare ce ar putea aparea in anul urmator si a disponibilitatilor tot mai insemnate ce par a se orienta spre bursa, arata SSIF Intercapital Invest. Fata de anul 2003, cand indicii pietei s-au apreciat in medie cu circa 30 la suta, in 2004 acestia au indicat practic o dublare a investitiilor, cresterile BET-FI, BET-C si BET fiind de peste 100 la suta. Mai semnificativ au urcat Societatile de Investitii Financiare, unde mai exista si in viitor un potential semnificativ de apreciere daca judecam dupa PER-urile (profit net pe actiune) reduse si dupa subevaluarea cotatiei fata de activele nete unitare. Totusi, premiantele in topul randamentelor nu au fost blue-chips-urile, extreme de cresteri de peste 400 la suta oferind UAMT Oradea, Compa Sibiu si Amonil Slobozia. Putini emitenti
si-au dezamagit actionarii in acest an din punctul de vedere al evolutiei bursiere, dintre acestea enumerand aici doar Sofert Bacau, Rompetrol Well Services si COST Targoviste.

In 2004, la Bursa de Valori Bucuresti s-au realizat tranzactii de 23.988 miliarde lei

Capitalizarea bursei autohtone a crescut de 2,8 ori, in principal datorita intrarii la cota bursei a Rompetrol Rafinare Constanta si a majorarii de capital la Petrom. Per total, in anul 2004, s-au inregistrat la BVB 643,166 de tranzactii cu un volum de 12,9 miliarde actiuni in valoare de 23.988 miliarde lei.

Topul celor mai lichizi emitenti a suferit de asemenea o usoara restructurare, sectorul petrolier bine reprezentat prin Rompetrol Rafinare Constanta si Petrom castigand tot mai mult teren in dauna Societatilor de Investitii Financiare care si-au diminuat ponderea in totalul valorii schimburilor. Probabil cea mai inspirata investitie din acest an a fost facuta de cei care au mizat pe intrarea la cota bursei a Rompetrol Rafinare Constanta, intrucat in prima zi se puteau achizitiona in cantitati mari actiuni ale rafinariei la pretul de 116 lei/actiune pentru ca in finalul anului cotatia rafinariei sa se apropie de nivelul de 1.000 lei/actiune. Dintre evenimentele semnificative care au animat bursa bucuresteana enumeram aici, fara a avea pretentia de a fi in ordinea importantei, intrarea la tranzactionare si ulterior includerea in calculul indicelui BET a Rompetrol Rafinare Constanta (al carui impact major de la listare ii determina pe analisti sa considere ca acesta a fost evenimentul anului la bursa), precum si a Altur Slatina si translatarea pe sistemul de tranzactionare al bursei a unor loturi de peste 100 de emitenti lichizi listati la Bursa Electronica Rasdaq.

Alte evenimente au mai fost si privatizarea Petrom si trecerea acestuia in proprietate privata, cresterea semnificativa a lichiditatii pietei obligatiunilor si prima oferta publica initiala a unei societati de servicii de investitii financiare, SSIF Broker Cluj-Napoca, care s-a dovedit a fi un real succes. La BVB s-a resimtit, de asemenea, o crestere exponentiala a investitiilor straine ce se poate datora increderii in dezvoltarea ulterioara a pietelor estice. Bursa a demonstrat insa ca este nevoie de emitenti noi, investitorii reactionand pozitiv la fiecare noutate aparuta in piata, gen listari de actiuni, majorari de capital cu aport in numerar, emisiuni de obligatiuni, semn ca piata de capital este o alternativa ce este luata din ce in ce mai mult in calcul atat prin prisma randamentelor ridicate oferite de aceasta in ultimii ani, cat si datorita scaderii bonificatiilor oferite de piata monetara.

Sectoarele cu potential de crestere: financiar-bancar si petrolier

Pentru 2005, brokerii de la Intercapital Invest estimeaza o continuare a cresterilor indicilor pietei de capital autohtone probabil peste randamentele posibil de obtinut in piata monetara, precum si la aparitia unor instrumente financiare noi atat de necesare pietei cum ar fi instrumentele derivate, ce permit obtinerea de castiguri chiar si atunci cand piata scade. De asemenea, se preconizeaza ca la bursa vor aparea noi emitenti care vor fi cu siguranta primiti cu interes de investitori, existand si posibilitatea listarii unor emisiuni de titluri de stat pe noua platforma electronica a bursei.

Sectoarele cu potential de crestere sunt cel financiar-bancar (SIF-urile prin prisma subevaluarii lor fata de activele detinute si bancile prin prisma potentialului ridicat de crestere sectoriala ce urmeaza a avea loc in urma dinamizarii sistemului de credite ipotecare si dezvoltarii sistemului de card-uri), dar si cel petrolier (mai ales ca Petrom va face cel mai probabil obiectul unui proces complex de eficientizare al companiei iar Rompetrol Rafinare si-a integrat reteaua de distributie ce ar putea
sa-i imbunatateasca semnificativ situatia financiara). Intr-un viitor, bursa poate deveni un "sport de masa" (asa cum in acest an au fost probabil investitiile imobiliare), mai ales ca numarul investitorilor raportat la populatia tarii este inca foarte redus.

Brokerii asteapta noi emitenti lichizi si noi instrumente bursiere

Anul 2004 a insemnat un cert salt cantitativ pentru bursa romaneasca, urmand ca anul 2005 sa consacre si un salt calitativ.
Fata de anul precedent, evolutia pietei bursiere a fost in certa crestere, anul 2004 putand fi considerat cel mai bun din istoria Bursei, sustine, la randul sau, Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction. Cauza principala a acestei evolutii poate fi considerata, conform spuselor acestuia, evolutia pozitiva a economiei nationale. Adiacent ei, au existat si alti factori importanti ce au determinat aceasta evolutie: continua scadere a dobanzilor bancare, evolutiile de pe piata valutara care au determinat o atractivitate in crestere pentru investitiile in lei, conturarea noii arhitecturi a pietei bursiere in jurul BVB, ce a determinat o mai buna vizibilitate, si consistenta sistemului pietei bursiere. Anul 2004 a insemnat un cert salt cantitativ pentru bursa romaneasca, urmand ca anul 2005 sa consacre si un salt calitativ. Este absolut necesar ca piata bursiera sa promovoze noi emitenti lichizi si noi instrumente bursiere.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.