SIF-urile, care detin 31% din actiunile BCR, au cerut comisiei de privatizare sa impuna institutiilor de credit interesate de BCR sa listeze banca la bursa in urmatorii trei ani. In plus, societatile financiare cer acordarea a 40% din profit sub forma de dividende.

Pe fondul negocierilor fierbinti si in perspectiva posibilei listari a BCR la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), brokerii se intreaba, de pe acum, cu ce pret ar putea intra titlurile acestei banci la cota Bursei.

Analistii de la Intercapital Invest s-au apucat deja sa elaboreze calcule din care reiese ca o actiune BCR ar putea avea valoare de 170.154 lei vechi. Valoarea contabila a unei actiuni BCR, conform bilantului pe 2004, este de 50.924 lei vechi. Cele trei actiuni bancare tranzactionate, in prezent, la BVB (Banca Transilvania, BRD si Banca Carpatica) indica un raport intre pret si valoarea contabila destul de mare, de 4,20, fapt cea ar duce pretul unei actiuni BCR la peste 200.000 lei vechi.

"Consideram ca o valoare in jurul a 2,5 este mai rezonabila, mai ales ca nu stim exact calitatea bilantului BCR, in lipsa raportarilor financiare publice, ceea ce inseamna un pret de 127.310 lei vechi/actiune", declara Razvan Pasol, director general al Intercapital Invest. El spune ca daca s-ar lucra cu date si mai actuale, rezultatele sunt si mai spectaculoase. "Astfel, folosind profiturile pe ultimele patru trimestre putem calcula un profit pe actiune de 10.090 lei vechi/ actiune; cu un indice P/E (pret/profit pe actine - n.r.) de 17 rezulta un pret pe actiune ceva mai mare, de 171.530 lei vechi", sustine Pasol.

O alta metoda de calcul propusa de analist este cea in baza cotei de piata. "In acest context, BCR, cu o cota de piata de 25%, ar trebui evaluata la 168.600 miliarde lei vechi, adica 212.753 lei/actiune. Este o valoare mare, care trebuie asezata intr-un context: in timp ce cota de piata a BRD si a TLV este in crestere, cea a BCR este in scadere, astfel incat aceasta valoare este probabil cam mare pentru BCR".

Razvan Pasol incearca sa aprecieze valoarea unui titlu BCR daca aceasta ar fi listata maine la Bursa. "O medie a valorilor calculate mai sus ar ridica pretul pe la 160.000 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea BCR ar fi de 3,56 miliarde euro. Este, de altfel, pretul vehiculat in presa pentru evaluarea bancii in vederea privatizarii, deci un pret corect. Valoarea ar ridica si capitalziarea totala a Bursei cu 25%", declara analistul.

Pasol precizeaza ca prefera evaluarile putin mai conservatoare, care, eventual, sa fie depasite, decat cele excesiv de optimiste si care sa nu fie atinse. "Prin prisma datelor pe care le am la dispozitie acum, imi mentin evaluarea de 3,5 miliarde euro pentru BCR, cu o posibila crestere pana la 40 miliarde euro".

Analistul conchide ca listarea BCR la Bursa ar creste activele totale ale SIF-urilor cu 52%. "In ipoteza in care raportul pret/valoare unitara a activelor nete la SIF-uri se mentine constant, aceasta ar duce la o crestere a pretului SIF 5 pana la 29.000 lei/actiune pe baza listarii BCR la Bursa".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.