Incepand cu anul viitor, asigurarile de locuinte si bunuri impotriva riscurilor catastrofale s-ar putea scumpi cu pana la 50%, estimeaza unii jucatori de pe piata romaneasca de profil.

Pagubite de uraganul care a devastat sudul Statelor Unite, marile companii de profil anunta majorarea ratelor de reasigurare.

Incepand cu anul viitor, asigurarile de locuinte si bunuri impotriva riscurilor catastrofale s-ar putea scumpi cu pana la 50%, estimeaza unii jucatori de pe piata romaneasca de profil. Motivul? Majorarea semnificativa a ratelor de reasigurare, ca urmare a pagubelor imense provocate de catastrofele naturale.

Socotelile facute la inceputul acestui an de catre asiguratori au fost date peste cap. La nivel global, capriciile naturii au lasat in urma pagube de ordinul miliardelor de dolari. Potrivit estimarilor actuale, uraganul Katrina a provocat in SUA pagube care se ridica la 200 de miliarde de dolari, in vreme ce Rita si-a adjudecat daune de 7 miliarde de dolari. Efectele celor doua uragane se resimt dur pe piata reasigurarilor.

Judecand dupa exemple recente, companiile de profil nu se vor codi sa mareasca cotatiile, mai ales ca pierderile lor sunt in crestere. "In iulie 1997, catastrofele naturale din Cehia si Polonia au provocat asiguratorilor costuri de circa 800 milioane euro, dintre care reasigurarile au reprezentat 90%. In august 2002, Cehia a fost iarasi lovita de inundatii. De data aceasta, daunele s-au ridicat la un miliard de euro, dar companiile interne nu au platit decat 5% din suma, restul fiind acoperit de reasigurare", a afirmat editorul-sef al XPRIMM, Alexandru Ciuncan.

Reasigurarea, mai scumpa cu pana la 50%

Cele mai optimiste previziuni ale specialistilor pe plan international indica majorarea costurilor cu plasarea in reasigurare cu cel putin 20-25%. "Holdingul din Viena (Generali - n.r.) ne-a informat deja ca se vor scumpi reasigurarile. Se vorbeste chiar de o crestere cuprinsa intre 40 si 50%. Masura nu are cum sa nu se resimta si pe piata noastra. Pe langa faptul ca vor plati mai mult pentru reasigurare, asiguratorii vor avea si costuri de administrare mai ridicate. Costul majorat al reasigurarii se va reflecta, incepand cu anul viitor, in primele directe platite de clienti", ne-a declarat Tudor Moldovan, directorul general al Generali Asigurari.

Profituri mai mici, clienti mai multi

Totusi, spre deosebire de alte tari, unde asigurarile de bunuri si locuinte impotriva catastrofelor naturale au un grad ridicat de cuprindere, situatia atipica din Romania i-ar putea determina pe unii asiguratori sa nu scumpeasca primele. "La noi, polita pentru locuinta costa aproximativ 30 de euro anual. Pretul este o gluma, iar numarul asiguratilor este foarte scazut. In aceste conditii, s-ar putea ca societatile romanesti sa castige mai mult daca ar mentine preturile actuale, decat daca le-ar mari. Desigur, asta presupune din partea lor si o anumita reducere a marjei de profit", apreciaza Ciuncan. In general, la o locuinta asigurata pentru 20.000 de euro, polita costa, in medie, 30 de euro pe an, deci cam cat un plin de benzina.

Peste 10 milioane euro, in contul inundatiilor

Scumpirea usoara a politelor pare insa o masura sigura, mai ales ca imediat dupa cele dintai inundatii, asiguratorii romani au inceput sa se gandeasca serios la majorarea primelor. "In urma inundatiilor, companiile romanesti de asigurari au acordat despagubiri de aproximativ 11-12 milioane euro. Sigur ca ceea ce se intampla pe piata internationala afecteaza si Romania. Dar imi pare nefondata o crestere a primelor chiar si cu 20-25%. Mai putin, poate", ne-a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Nicolae Crisan.

Despagubiri de peste 8 miliarde dolari

Companie Pierderi raportate
ACE 450-550 milioane USD
AIG 1,1 miliarde USD
ALLIANZ 470 milioane EUR
ENDURANCE 375-450 milioane USD
EVEREST Re 600 milioane USD
HANNOVER Re 250 milioane EUR
LLOYD’S 2,55 miliarde USD
MONTPELIER Re 450-675 milioane USD
MUNICH Re 400 milioane EUR
SWISS Re 1,2 miliarde USD

(Sursa: Xprimm. Cifrele reprezinta daunele provocate de uraganul Katrina si care trebuie platite de companiile de asigurare si reasigurare)


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.