Dorinta de a cumpara o casa a adus destul de multi oameni la tirgul de vile. Majoritatea au venit pentru a vedea cum a evoluat piata. Principalele nemultumiri sint legate de preturi si de lipsa unei oferte foarte variate.

Criticile vizitatorilor intervievati se indreapta catre preturile imobilelor. Multi considera proiectele prezentate ca fiind tentante, insa prea scumpe. Totusi, unii ar dori sa vinda apartamentul de la bloc pentru a-si cumpara fie un apartament nou, fie o casa. In replica, dezvoltatorii de proiecte rezidentiale considera ca o crestere a preturilor este foarte probabila, in conditiile in care vor creste preturile materialelor de constructii si cele ale terenurilor.

Apartamente versus vile

Apartamentele de bloc au reprezentat principala atractie a editiei din acest an. Multi le prefera vilelor. "M-ar tenta un apartament, deoarece acestea se construiesc in oras, si nu in imprejurimi, precum vilele, insa costa destul de mult", spune Sorin Vladu, avocat. De altfel, cele mai multe obiectii ale vizitatorilor sint legate de preturi, deoarece, in ceea ce priveste suprafata si finisarile, opinia generala este ca exista o diferenta clara comparativ cu apartamentele construite inainte de 1989.

Astfel, developerul care construieste blocuri in zona de nord a Capitalei percepe un pret intre 700-800 de euro/metru patrat construit, fara TVA. Intr-un bloc nou din zona Piata Alba-Iulia, pretul este de aproximativ 850 de euro/mp construit, tot fara TVA, in vreme ce in blocurile care se construiesc pe soseaua Bucuresti-Tirgoviste, pretul este de 500 de euro/mp construit. Intr-o zona centrala, un apartament cu doua camere intr-un bloc nou costa peste 110.000 de euro.

Putin lemn

Chiar daca expozantii au prezentat proiecte de case cu suprafete mai mici si ceva mai ieftine, preturile sint considerate inca mari. "Sint foarte scumpe, in conditiile in care multe sint situate destul de departe de oras si trebuie sa mergi zeci de kilometri zilnic pentru a ajunge la serviciu", considera Daniel Chivescu, director de firma.

Alternativa construirii casei in regie proprie este luata in calcul, insa lipsa unor garantii privind rezistenta imobilului si calitatea finisajelor ii fac pe unii sa examineze toate ofertele. Oferta de case construite din material lemnos nu a fost suficienta pentru cei interesati de astfel de proiecte. "Ma asteptam ca oferta sa fie mai bogata. Cautam case din lemn, dar sint putine proiecte. Preturile sint cam piperate. Eu vroiam ceva ca sa-mi fac si un sediu, pentru ca sint persoana fizica autorizata", spune un alt vizitator, Adrian Seitan.

Developerii considera ca preturile sint corecte pentru garantiile oferite, materialele folosite si nivelul de finisare. "Cred ca nu vor exista in urmatorii doi ani scaderi de preturi", spune Marcel Iordache, coordonator de proiect imobiliar. Indiferent de evolutia preturilor, creditul ramine principala speranta a celor care vor sa-si cumpere o casa noua.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.