Vicepremierul Gheorghe Pogea promite ca va elimina din document "elementele care nu stimuleaza mediul de afaceri" * El a precizat ca, incepand cu 2006, Codul Fiscal nu se va mai modifica

Vicepremierul Gheorghe Pogea (foto) a declarat, ieri, in cadrul unui seminar economic, ca noua varianta a Codului Fiscal nu este in concordanta cu asteptarile mediului de afaceri, dar ca Guvernul este inca deschis la propunerile intreprinzatorilor pentru imbunatatirea actului normativ. "Va promit ca varianta imbunatatita a Codului Fiscal va cuprinde si propunerile mediului de afaceri. Va fi foarte greu pentru ca acesta trebuie sa indeplineasca atat dorinta firmelor de a face profit, cat si dorinta Guvernului de a colecta mai multi bani la buget", a spus Pogea. Vicepremierul i-a asigurat reprezentantii firmelor mici si mijlocii, prezenti la seminar, ca "elementele care sunt de natura sa nu stimuleze mediul de afaceri nu vor fi incluse in Codul Fiscal".

Pogea a adaugat ca una dintre problemele des reclamate de investitori este instabilitatea legislativa. "Mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate, iar Guvernul trebuie sa aiba capacitatea sa asigure un mediu economic stabil si o legislatie care sa permita o intrare si o iesire usoara de pe piata", a mai spus Pogea.

Acesta a adaugat ca nu este nevoie de un metru cub de hartii pentru a inregistra o firma sau pentru a obtine o finantare. "Birocratia este intretinuta cu buna-stiinta, pentru ca in spatele ei uneori se ascunde coruptia", a mai declarat Pogea.

In ceea ce priveste stabilitatea legislativa, el a mentionat ca, incepand cu 2006, masurile prevazute in Codul Fiscal nu vor mai fi modificate. "Vom asigura astfel predictibilitatea de care firmele au nevoie. Sunt de acord ca aceasta nu exista in prezent", a mai mentionat Pogea. In opinia sa, pentru a putea face fata competitiei de pe piata europeana, firmele au nevoie de mai multi bani de la buget, de masuri fiscale care sa reflecte asteptarile acestora si de un sistem de impozite si taxe care sa nu mai fie schimbat din 2006.

Facilitati pentru reinvestirea profitului

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor (MCTI) lucreaza la un proiect de lege prin care sa fie incurajata reinvestirea profitului firmelor mici si mijlocii in tehnologie, a anuntat, ieri, ministrul de Resort, Zsolt Nagy. "In prezent avem discutii cu Ministerul Finantelor Publice si cu reprezentantii Consiliului Concurentei pentru a gasi solutia optima pentru aceasta lege. Avem mai multe variante ale actului normativ, dar nu pot da mai multe detalii decat in momentul in care o vom alege pe cea mai buna", a spus Nagy. El a explicat ca, in Romania, gradul de tehnologizare a IMM-urilor este extrem de redus, doar 39,6 % dintre firmele mici si mijlocii realizand, pana in prezent, investitii pentru achizitia de inalta tehnologie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.