Ministerul Comertului al R. P. Chineze, citat de agentia Reuters, a informat ieri ca prognozeaza un surplus comercial in acest an intre 90 si 100 miliarde de dolari, iar volumul schimburilor comerciale va ajunge la 1.400 miliarde dolari. Potrivit estimarilor Departamentului pentru comert exterior al Ministerului Comertului, exporturile din acest an vor fi cu circa 30% peste nivelul consemnat in 2004, ajungand la 750 miliarde de dolari, in timp ce importurile se vor majora cu numai 18%, ajungand la 660 miliarde dolari. In primele opt luni ale anului, surplusul comercial al Chinei a fost de 60,2 miliarde dolari, excedentul aferent lunii august fiind de zece miliarde de dolari.

Analistii, adauga Reuters, considera ca aceasta evolutie va determina, in continuare, exercitarea de presiuni internationale pentru aprecierea yuanului. De remarcat faptul ca exporturile au continuat sa creasca, in pofida aprecierii, in luna iulie, cu 2,1% a monedei nationale (pana la 8,11 yuani pentru un dolar) si a contingentarii exporturilor de textile catre Uniunea Europeana si SUA.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.