Inventat de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, impozitul de 0,5% pe active, ce urmeaza a fi platit de firmele fara profit de anul viitor, nu este agreat de unii dintre ministrii Cabinetului Tariceanu. "Taxa pe saracie", daca va fi aplicat societatilor de stat fara pierderi, il catalogheaza ministrul Economiei, Codrut Seres. De pilda, societatea Termoelectrica, aflata in subordinea Ministerului Economiei, "merge" de ani de zile pe pierderi. "Nu se poate sa impui unei astfel de societati sa plateasca un impozit de 0,5% pe active de zeci de mii de miliarde de lei. Doar daca vrem sa le inmormantam. Este insa mai simplu sa le falimentam", a precizat Seres.

Nici ministrul de stat Gheorghe Pogea nu pare incantat de "inventia" colegului sau de la Finante. "Aceasta taxa este in continuare in discutie la Comisia de Dialog Social, care se va mai reuni de doua ori saptamana viitoare pentru a discuta pe marginea Codului Fiscal. Va asigur ca vom tine cont de toate argumentele aduse de oamenii de afaceri, sindicate, patronate", a declarat Pogea, considerand ca, in cazul unor companii ale statului cu active insemnate si pierderi importante, taxa de 0,5% pe imobilizarile corporale nu este o solutie.

Reprezentantii mediului de afaceri vor cere ministrului Finantelor sa renunte la acest impozit, chiar daca vizeaza doar o categorie de firme. In opinia acestora, este imposibil ca o companie precum SNCFR, care inregistreaza pierderi, sa plateasca 0,5% din valoarea activelor, de zeci de mii de miliarde de lei.

Reprezentantii patronatelor atrag atentia ca o astfel de masura are un impact inflationist, cresterea costurilor determinand societatile sa majoreze tarifele. Si investitorii straini sunt impotriva acestei taxe, care - spun ei - va produce pierderi companiilor mari care fac afaceri in Romania.

Ministrul Finantelor a declarat ca impozitul pe imobilizari corporale va fi aplicat doar in anumite cazuri, urmand sa fie taxate doar firmele - inclusiv societatile de stat - care nu raporteaza profit pe perioade indelungate si pentru valorificarea activelor.

Practic, incepand din 2006, firmele care nu raporteaza profit ar trebui sa plateasca statului 0,5% din valoarea tuturor activelor pe care le detin - terenuri, cladiri, utilaje, autovehicule etc.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.