Primaria Capitalei vrea sa privatizeze regia de termoficare. Nume mari din industria europeana de profil s-au aratat deja interesate de preluare

"Pentru rentabilizarea RADET solutia e privatizarea. Am primit deja intentii de oferta din partea RWE si CEZ, dar totul e la stadiul de discutie", a declarat primarul general Adriean Videanu. El a exclus categoric posibilitatea preluarii RADET de catre Termoelectrica, ipoteza avansata de ministrul Economiei Codrut Seres. "Am discutat chiar cu primarul Videanu pe aceasta tema si este de acord. Am putea face asta la primavara, pentru ca acum e prea tirziu. O sa restructuram RADET, dupa care fie o privatizam, fie aducem management strain", a spus Seres.

Supravietuire din subventii

RADET are o datorie de aproape 7.000 de miliarde de lei vechi catre Electrocentrale. Pierderile tehnologice ale regiei sint de 25%, iar cele financiare ajung la 500-600 de miliarde de lei anual. RADET primeste anual de la primarie subventii in valoare de 3.000 de miliarde de lei. Acestea vor fi eliminate treptat pina in 2007. O firma elvetiana face in prezent un audit la RADET si la finele anului 2005 va propune primariei cea mai buna solutie.

Doi colosi interesati

Grupul ceh CEZ, proprietarul Electrica Oltenia, vinde mai multa energie decit produce toata Romania. Firma are un capital social de zece miliarde de euro. Compania germana RWE a avut anul trecut, un profit de doua miliarde de euro.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.