OMV este de acord cu publicarea contractului de privatizare a Petrom, iar acum ramane de vazut cine nu vrea acest lucru, a declarat, ieri, Aurelian Pavelescu, vicepresedintele Partidului Initiativa Nationala (PIN).

Marti, 4 octombrie, reprezentantii PIN s-au intalnit cu conducerea OMV, pentru a cauta impreuna solutii in privinta situatiei preturilor la carburanti din ultima vreme, care a declansat un adevarat scandal politic si mediatic. Presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, s-a aratat deschis, in cadrul intrevederii, si s-a declarat de acord cu publicarea contractului de privatizare a Petrom, insa nu doreste sa fie singurul pentru care sa se ia masura desecretizarii, pentru ca altfel ar fi vorba despre discriminare, sustine Aurelian Pavelescu.

Vicepresedintele PIN a aratat, de asemenea, ca OMV a primit, la cumpararea Petrom, o serie de avantaje uriase, multe dintre ele prezentate chiar in Legea 238/2004, Legea petrolului. Astfel, pe langa stergerea completa a datoriilor Petrom (masura considerata nedreapta de catre Pavelescu, care a invocat situatia Rafo si a Petromidia, afirmand ca statul trebuie sa procedeze la fel cu toate firmele dintr-un domeniu), legea mai prevede si constituirea unei rezerve de 35% din valoarea totala a titeiului si gazelor naturale extrase de companie, suma ce este deductibila din profit.

1,5 miliarde de euro in doi ani, printr-un singur articol din Legea petrolului

"Doar din aceasta prevedere, OMV castiga, in doi ani, dupa calculele noastre, circa 1,5 miliarde de euro. Contributia OMV a fost de 600 de milioane de euro, 550 de milioane de fapt, pentru ca 50 de milioane sunt depuse intr-un cont special pentru indatorarea viitoare a companiei, adica, practic, tot statul le plateste datoriile viitoare. Aceasta contributie este recuperata de OMV, prin profit, in cinci-sase luni de zile. Aceasta este afacerea pe care a facut-o statul roman?", s-a intrebat Pavelescu.

Citeste si:

Pe langa aceste beneficii, mai exista si cota de explorare, de asemenea deductibila din profit.
"Daca in lege exista asa ceva, atunci in clauzele confidentiale din contract oare ce vom gasi?", s-a intrebat, de asemenea, vicepresedintele PIN.

Contractele de concesiune pot fi anulate fara probleme

Aurelian Pavelescu a precizat ca se va intalni, in aceste zile, cu Ioan Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, pentru a vedea punctul acestuia de vedere in legatura cu contractul de privatizare a Petrom. Vicepresedintele PIN sustine ca este posibila modificarea contractelor de concesiune a zacamintelor petroliere. "Exista un text in Legea concesiunilor care permite statului sa modifice, unilateral, contractele in chestiuni de interes national", a precizat vicepresedintele PIN.

Acesta considera ca este imperativa desecretizarea tuturor contractelor de privatizare, avand in vedere faptul ca Romania a fost, intotdeauna, condamnata pe plan international pentru coruptie. "Se platesc despagubirile, nu se incalca contractul, dar avem dreptul sa vedem daca s-a actionat vadit impotriva intereselor statului. In acest caz, statul are dreptul de regres asupra celor care au semnat contractul si va incerca sa obtina banii de la ei", a afirmat Pavelescu.