Afacerea disponibilizatilor din SNP Petrom a ajuns la cheremul unor casute postale cipriote

Recent, "Curentul" atragea atentia ca afacerea Petrom Service SA (pusa la cale de controversatul sindicalist Liviu Luca impreuna cu o serie de fosti sau actuali mahari ai SNP Petrom) ascunde multe necunoscute, care conduc la ideea ca afacerea cladita pe "cadavrul" Petroserv (sucursala a SNP Petrom) nu reprezinta interesele zecilor de mii de angajati din domeniul petrolier, ci e doar un vehicul care sa serveasca intereselor lui Luca & comp.

"Curentul" a semnalat de la inceput si faptul ca atat structura Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA, cat si cea a Petrom Service (actionariatul initial al companiei a fost format din Asociatia Salariatilor din SNP - 50% si 7.701 persoane fizice - angajati in domeniul petrolier - 50%), precum si provenienta capitalului social al respectivei entitati reprezinta niste nebuloase, mai ales ca persoanele fizice implicate in respectivele entitati nu se regasesc in scriptele oficiale.

Cand lumea uitase cazul respectiv, a venit dovada ca Petrom Service a fost creata ca un canal de externalizare a unor profituri uriase: structura actionariatului companiei s-a modificat radical, Elbahold Ltd. (Cipru) ajungand actionar majoritar (49,3508%). Surprinzator, respectivul off-shore are legaturi directe cu Comac Ltd., o casuta postala care si-a intins tentaculele pe plan autohton in diverse companii ce au luat fiinta pe scheletul unor foste societati ce i-au apartinut lui SOVintu.

La nivel declarativ, Petrom Service SA a fost gandita ca o entitate inchisa, care sa serveasca exclusiv interesele salariatilor din Petrom care urmau a fi disponibilizati ca urmare a restructurarii gigantului petrolier autohton. De aceea, la momentul constituirii, Petrom Service a avut ca actionari (scriptic, nu si faptic) Asociatia Salariatilor din SNP Petrom (50%) si peste 7.000 de persoane fizice angajati in sectorul petrolier (50%). Insa, pe parcurs, profitand de faptul ca angajatii din domeniul petrolier nu au avut nici un cuvant de spus in privinta administrarii companiei (ei avand doar dreptul de a depune capitalul social), Luca & comp. au reusit sa transforme societatea astfel incat sa se indestuleze din plin din roadele ei. Ca atare, pentru ca salariatii (care detineau 50% din actiuni) sa nu mai poata controla afacerea, pe fondul unei majorari de capital la suma de peste 95,53 mld. lei vechi, Luca & comp. au decis ca "societatea inchisa Petrom Service" sa atraga un investitor.

Surprinzator, "salvarea" a venit de la Elbahold Limited - un off-shore cipriot "mama" a unui alt off-shore cipriot banuit ca ar purta amprenta lui Sorin Ovidiu Vintu. Ca atare, urmare a participarii Elbahold Limited la majorarile de capital succesive din cadrul Petrom Service, off-shore-ul respectiv a ajuns sa detina 49,3508% din actiuni, in vreme ce Asociatia Salariatilor din SNP Petrom si ceilalti peste 7.700 de petrolisti - actionari persoane fizice (care nu se regasesc la Oficiul Registrului Comertului) - si-au diminuat participatia la doar 50,6492%.

Astfel, la ora actuala, prin intermediul Elbahold Limited - entitate ai carei actionari sunt "necunoscuti", Luca poate opera nestigherit cu finantele companiei fondata din economiile a mii de petrolisti autohtoni, mai ales daca tinem cont de faptul ca "managerul" afacerilor derulate de Luca pe banii petrolistilor este... Comac Limited. Adica "copilul" Elbahold Limited. Ca atare, Luca poate beneficia din plin de roadele profitabilului contract (cu iz de monopol) pe care Petrom Service l-a incheiat cu SNP Petrom dinainte de privatizarea companiei petroliere, fara ca nimeni sa incomodeze.

Elbahold Limited, "mama" Comac Limited

Elbahold Limited apare printre actionarii Expresiv SA care detine licenta pentru Radio Total, prin intermediul COMAC LIMITED. Astfel, conform ONRC, Comac Limited (off-shore din Cipru) detine 51% din Expresiv SA, alaturi de FSLI Petrom (39%), Cornel Nistorescu (7%), Andrei Dan Anghel, Calin Ionut Anghel si Alina Tudora Mantea (ultimii trei cu cate 1%). Surprinzator, actionariatul Comac Limited e compus din Fercell Limited (50%) si Elbahold Limited (50%), alte doua off-shore-uri care nu fac altceva decat sa ingreuneze identitatea adevaratilor proprietari ai Comac Ltd.

Conform unor acte oficiale, Fercell Limited are un singur actionar unic, si anume pe LMNT Nominees Limited, care insa, la randul sau, are ca actionari alte doua off-shore-uri: A.T.S. Nominees Limited (99%) si A.T.S. Trustees Limited (1%). De cealalta parte, Elbahold Limited are un actionar unic pe A.T.S. Nominees Limited - un alt off-shore in spatele caruia (la fel ca in A.T.S. Trustees Limited) se regasesc la vedere trei ciprioti, frati, avocatii Antis, Georgios si Stelios Triantafyllides. Conform datelor pe care le detinem, cei trei ciprioti sunt doar niste paravane, ei fiind doar imputerniciti sa reprezinte interesele adevaratilor proprietari ai casutelor postale mentionate.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.