O familie cu un venit lunar de 850 de euro poate obtine un credit ipotecar de cel mult 37.500 euro, arata un studiu publicat ieri de Ghiseul Bancar. Suma, sustin expertii publicatiei virtuale Ghiseul Bancar, reprezinta jumatate din valoarea unei case nou construite in zonele rezidentiale din Capitala.

Calculul se aplica unui credit in valuta, cu dobanda de 8%, pe 25 de ani, se arata in Ghidul creditelor pentru locuinta. Ghidul, ajuns la a doua editie, se distribuie gratuit la Targul Privat de Vile care are loc la World Trade Center. Banca Nationala a Romaniei "a lovit in creditele imobiliare si ipotecare", sustine Vasile Coman, unul dintre realizatorii studiului.

"BNR obliga clientii bancilor sa depuna, inainte de a contracta un credit ipotecar sau imobiliar, un avans minim de 25% din valoarea locuintei si garantii care sa acopere cel putin 133% din valoarea creditului. Bagand in aceeasi oala creditele imobiliare cu cele de consum, BNR a mai pus astfel o piedica investitiilor imobiliare, cu toate protestele bancherilor", sustin reprezentantii Ghiseului Bancar.

Pana acum, accesul la creditele imobiliare era mult mai lejer. Astfel, o serie de banci acceptau si un avans minim de 15 sau chiar 5 procente, in timp ce garantiile nu aveau nevoie sa acopere decat 100% din valoarea creditului.

In noile conditii, o serie de banci prefera sa recomande celor interesati de un credit ipotecar un imprumut pentru nevoi personale, cu conditii mai avantajoase.

Nu este nevoie de un avans minim obligatoriu si nici de documentatia stufoasa necesare unui credit ipotecar. Totodata, perioada de creditare tinde se egaleze (20 sau chiar 30 de ani), iar dobanzile sunt asemanatoare sau chiar mai mici, au remarcat realizatorii Ghidului.

Din 18 institutii bancare analizate de catre Ghiseul Bancar in ultimele zile ale lunii septembrie, 13 banci au operat modificari la produsul pentru locuinta, iar 8 au renuntat la creditul in valuta.

Printre acestea se numara Volksbank, Banc Post, Banca Romaneasca si Raiffesein Bank. Cinci banci nu au operat nici un fel de modificari in oferta de creditare.

De 10 ori mai multe credite in valuta decat in lei

Cu toate acestea, este greu de previzionat o migratie a creditelor ipotecare in valuta spre cele in lei, din simplul motiv ca exista inca o serie de banci importante ale caror dobanzi la creditele ipotecare in lei sunt inca departe de cele in valuta, diferenta fiind de 3-5 puncte. Credeti ca diferenta este mica? Daca de maine vom fi nevoiti sa contractam un credit ipotecar in valoare de 75.000 de euro pe 25 de ani cu o dobanda de 13% in lei, si nu cu 9% in euro, va trebui sa platim o rata lunara mai mare cu nu mai putin de 220 de euro!

La finalul creditului, vom fi platit cu 65.000 de euro mai mult! Bani cu care ne putem lua inca o casa.

Iata de ce, numai in luna august, conform datelor BNR, romanii au contractat credite in valuta cu o valoare de 30 de ori mai mare decat cele in lei.

Astfel, valoarea creditelor in lei a crescut in august cu 3,6 milioane de euro, in timp ce imprumuturile pentru casa in valuta s-au majorat cu 104 milioane de euro.

In total, exista in prezent credite ipotecare si imobiliare in lei cu o valoare de 103, 6 milioane de euro, in timp ce valoarea imprumuturilor in valuta a ajuns la 1,15 miliarde de euro, de 10 ori mai multe.

Cum obtinem un credit?

- Evaluarea ofertelor de pe piata prin programarea unor intalniri cu reprezentantii bancilor;

- Obtinerea tuturor documentelor-tip furnizate de banca, ce urmeaza a fi completate;

- Intocmirea dosarului de credit;

- Depunerea spre analiza a dosarului de credit;

- Evaluarea locuintei de catre evaluatorul bancii;

- Aprobarea cererii de credit;

- Solicitarea celui de-al doilea extras de carte funciara pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare si a celui de ipoteca;

- Intabularea contractului de vanzare-cumparare si solicitarea unui nou extras de carte funciara;

- Semnarea contractului de credit;

- Viramentul creditului in contul vanzatorului.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.