Aprecierea substantiala a valorii companiilor romanesti in ultimii doi ani de zile datorita cresterii economice si majorarii afacerilor se reflecta si in valoarea activelor detinute de oamenii de afaceri romani.

Conform unei analize a saptamanalului BUSINESS Magazin, al carui numar apare astazi pe piata, Ion Tiriac este primul roman care trece de bariera de un miliard de euro.

"M-as fi dezvoltat la cub daca as fi mers pe credit. Valoarea unui om de afaceri nu consta in cati bani are, ci in accesul pe care il are la bani", spune Ion Tiriac intr-un interviu acordat Ziarului Financiar si BUSINESS Magazin. El afirma ca nu stie daca are sau nu un miliard de euro pentru ca nu a stat sa calculeze.

Daca acum aproape 20 de ani Ion Tiriac ar fi acceptat 5% din NIKE, pe atunci o companie mica de echipamente sportive,in schimbul unui contract de sponsorizare cu Guillermo Villas, jucatorul de tenis pe care il manageria atunci, ar fi avut deja un miliard de euro de mult avand,in vedere dezvoltarea pe care a inregistrat-o compania americana. La statutul de miliardarin euroin urmatorii ani mai "candideaza" presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu. De asemenea, pe lista miliardarilor potentiali se mai afla fratii Micula, proprietarii grupului European Drinks, precum si grupul de investitori imobiliari din jurul lui Gabriel Popoviciu. Business Magazin a mai analizat si averile lui Horia Ciorcila si Zoltan Teszari - tineri antreprenori care detin afaceri de sute de milioane de euro.

Este Ion Tiriac un miliardar veritabil? "Cred ca primul si singurul roman a carui avere a depasitin prezent suma de un miliard de euro este Ion Tiriac", afirma Dragos Rosca, directorul fondului de investitii Gemisa Investments. Rosca are o vasta experienta in consultanta de management dobandita la Roland Berger Strategy Consultants. "El este unul dintre putinii oameni de afaceri romani ale caror investitii se regasesc in companii cu valoare certa, demonstrata in timp - de exemplu firmele din domeniul serviciilor financiare precum Banca Tiriac, Asigurari Allianz-Tiriac, Tiriac Leasing, firmele din domeniul auto, participarea minoritarain cadrul Metro Romania, proprietatile imobiliare valoroase de tipul terenurilor si cladirilor din Bucuresti", adauga Dragos Rosca.

Cea mai importanta piesa din averea primului miliardar roman este Banca Ion Tiriac, care a fuzionat recent cu HVB creand o noua entitate - HVB-Tiriac. Valoarea actiunilor lui Tiriacin noua banca (49,9%) este acum de aproximativ 300-400 de milioane de euro.insa omul de afaceri ar puteaincasa pentru actiunile sale o suma si mai mare daca banca va avea performante. "Voi lua banii cand voi crede eu ca va veni sorocul. Lucrul se va intampla pe termen de patru-cinci ani, cand afacerea o sa creasca", comenteaza Ion Tiriac. Celelalte afaceri importante ale fostului tenisman sunt societatea de asigurari Allianz-Tiriac, grupul de firme din industria auto, participatia minoritara la Metro Romania, precum si investitiile imobiliare.

Pe viitor, omul de afaceri pariaza pe leasing si imobiliare. El crede ca peste trei-patru ani, Tiriac Leasing va vinde de cel putin 500 de milioane de euro, iar investitiile sale imobiliare vor cuprinde mai multe segmente: rezidential, comercial.

"Petrolistul" Dinu Patriciu nu este inca miliardar in euro,insa ar fi putut fi. Cum grosul averii sale se afla in companii cotate pe Bursa de Valori Bucuresti si Rasdaq, o evolutie mai buna a cursului actiunilor l-ar fi facut miliardar. Si e vorba in special de Petromidia - "perla" grupului Rompetrol detinut de Patriciuin proportie de 80%. Omul de afaceri isi evalueaza toate afacerile (petrol si imobiliare) la aproximativ 700 mil. $ (560 mil. euro). Patriciu nu este miliardar si din cauza anchetelor care i-au afectat credibilitatea si, implicit, valoarea de piata a companiilor sale.

Fratii Ioan si Viorel Micula ar fi putut avea un miliard de euro (impreuna),insa grupul lor, European Drinks, s-a dezvoltat foarte mult pe credit, lucru care diminueaza valoarea de piata a businessului lor. Oricum, European Drinks este cel mai mare grup romanesc din industria alimentara.

Este interesant de urmarit,in continuare, evolutia afacerilor lui Gabriel Popoviciu care dezvolta,Impreuna cu asociatii sai, un proiect imobiliar (Baneasa Investments) in care doar investitiile se vor cifra la un miliard de euro.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.