Autoguvernarea pe tara a Romanilor din Ungaria (ATRU) a transmis Guvernului Romaniei un set de solicitari, acestea fiind formulate in urma vizitei facute, vineri, la Gyula, de ministrul de externe, Mihai-Razvan Ungureanu. Prefectura Arad, reprezentata de prefectul Cristian Stragea, a facut publice, ieri, principalele cereri ale comunitatilor de romani din estul Ungariei, transmite Mediafax.

Conform Prefecturii, ATRU a cerut sprijin pentru sustinerea invatamantului in limba romana, a Bisericii Ortodoxe Romane din Ungaria, a cercetatorilor romani din aceasta tara, precum si a mass-media de limba romana. Comunitatea romaneasca a solicitat fonduri pentru constructia unei noi scoli in Batania si pentru modernizarea Centrului Cultural Romanesc din incinta Liceului "Nicolae Balcescu" din Gyula, dar si pentru renovarea mai multor lacasuri de cult din satele cu populatie romaneasca. ATRU a aratat ca are nevoie de surse financiare pentru finalizarea lucrarilor de renovare a Centrului de Documentare si Informare pe care-l detine, realizat si inaugurat anul trecut cu sprijinul financiar al ambelor guverne.

Potrivit Prefecturii Arad, Centrul de Documentare si Informare sustine financiar activitatile cultural-artistice ale comunitatilor romanesti. ATRU mai solicita sustinere pentru mentinerea in functiune a radioului de limba romana de pe teritoriul Ungariei, care isi va intrerupe emisia pe lungimile de unda estica de la inceputul anului viitor. Echipa redactionala a cerut sprijin pentru obtinerea unei lungimi de unda proprii, vestice, pentru continuarea activitatii. ATRU reprezinta unicul for de reprezentare a comunitatii romanesti din Ungaria. Ministrul Ungureanu s-a intalnit cu omologul sau Ferenc Somogy, la Gyula, care are frontiera comuna cu judetul Arad, pentru a pune la punct viitoarea sedinta comuna a celor doua guverne, ce va avea loc la Bucuresti.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.