Off-shore-urile au fost primele care au parasit piata romaneasca

Dintre strainii care joaca la bursa din Romania, cei mai activi investitori sunt americanii, rezulta dintr-un studiu realizat de site-ul www.kmarket.ro, apartinand firmei de brokeraj Intercapital. Acestia prefera plasamentele pe termen mediu si lung in Romania. La polul opus, strainii care se grabesc sa-si scoata banii de pe piata romaneasca fie din cauza ca sunt multumiti cu profiturile de pana acum, fie ca n-au incredere in mediul de afaceri sunt cipriotii. Rezidentii din Cipru au vandut anul trecut actiuni in valoare de peste 3.500 de miliarde de lei, reprezentand 53% din totalul vanzarilor, fiind urmati de greci si austrieci. "Avem si multe fonduri off-shore pe piata de capital romaneasca si orice fond vrea sa-si optimizeze politica fiscala", ne-a declarat presedintele Intercapital, Razvan Pasol.

Potrivit raportului, "Investitii straine pe piata de capital", peste o patrime din volumul cumpararilor de valori mobiliare, in anul 2004, apartine investitorilor din Statele Unite ale Americii. "Nu trebuie sa neglijam situatiile conjuncturale, insa investitorii straini sunt in general investitori de portofoliu pe termen mediu si lung. America este o piata extraordinar de mare si bogata. Chiar daca numai un procent mic din acesti investitori aleg Romania, ca numar si volum de investitii, ei sunt semnificativi", ne-a declarat Razvan Pasol.

Pe locurile doi si trei in topul celor mai importanti cumparatori de actiuni cotate s-au aflat rezidentii din Luxemburg (11% din total) si Cipru (8%). "Inceputul anului 2005 a fost destul de bun in ceea ce priveste volumul tranzactionat de nerezidenti pe piata romaneasca de capital. O valoare maxima s-a inregistrat in luna februarie, cand totalul cumpararilor insuma 3.534 miliarde lei, iar totalul vanzarilor 3.150 miliarde de lei. Dupa acest varf a urmat o perioada de acalmie, cu un minim al tranzactiilor, inregistrat in luna iulie (111,8 milioane RON cumparari si 33,8 milioane RON vanzari).

Pe primul loc in topul investitorilor straini pe piata de capital romaneasca este OMV Aktiengesellshaft, societate austriaca, ce a achizitionat 51% din totalul actiunilor Petrom SA (prin achizitionarea a 33,34% din totalul capitalului social si prin aport suplimentar de capital pana la participatia de 51%). Al doilea mare investitor pe piata de capital este Rompetrol Group N.V, din Olanda, cu detineri de 51,74% din Rompetrol Rafinare Constanta, una din cele mai lichide actiuni cotate la Bursa de Valori Bucuresti.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.