Compania E.ON a finalizat privatizarea filialei Electrica Moldova. Pentru 51% din actiuni, nemtii au platit 100 de milioane de euro. Azi, este rindul cehilor de la CEZ sa-si intre in drepturi la Electrica Oltenia.

Cu ocazia zilei nationale a Germaniei, E.ON a devenit actionar majoritar in una dintre cele opt unitati Electrica. Transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor, vindute si subscrise de compania germana la societatea de distributie a energiei electrice Electrica Moldova, lasa statul cu un pachet minoritar de 49% din actiuni.

Potrivit contractului de privatizare, pretul pentru pachetul de actiuni cumparat, reprezentind 24,62% din capitalul social al unitatii romanesti, este de 31,4 milioane de euro. Pentru subscrierea aferenta majorarii de capital pina la 51%, suma se ridica la 68,6 milioane de euro.

Electrica Moldova deserveste sase judete si peste 1,3 milioane de clienti, ceea ce reprezinta 11% din cota de piata a distributiei de energie din Romania. La nivelul cifrei de afaceri, filiala Moldova a raportat peste 240 de milioane de euro la sfirsitul anului 2004. Aceasta suma reprezinta 12% din cifra de afaceri generata de intregul grup Electrica, a spus directorul general al Electrica, Nicolae Coroiu.

Nemtii se gindesc la Muntenia Sud, dar atit

Walter Hohlefelder, membru al consiliului director al E.ON Energie AG, a declarat ca firma germana are o strategie energetica pentru intreaga Europa Centrala si de Est. Intrarea germanilor pe piata romaneasca de energie se produce dupa preluarea furnizorului bulgar de electricitate Gorna Oryahovitza si Varna. In privinta participarii la privatizarea Electrica Muntenia Sud, care presupune vinzarea unui pachet de actiuni intre 51-61%, Hohlefelder a spus ca E.ON ramine interesata de aceasta oportunitate. Oficialul german nu a dat detalii, insa, despre o eventuala preluari. In Romania, in domeniul gazelor naturale, E.ON a semnat, prin Ruhrgas, preluarea a 51% din actiunile Distrigaz Nord, contra sumei de 304 milioane de euro.

Cehii vin la rind

Astazi, compania ceha de energie CEZ va finaliza si ea procesul de transfer a 51% din actiunile Electrica Oltenia.

Anterior acestui proces, grupul Italian Enel a devenit actionar majoritar in alte doua unitati Electrica, respectiv filialele Banat si Dobrogea. Italienii au platit aproximativ 112 milioane de euro pentru 51% din actiunile acestor filiale de distributie a energiei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.