BCR, Raiffeisen, CEC, ING si Bancpost au inregistrat ingustari ale cotelor de piata in primele sase luni ale acestui an, nereusind sa-si majoreze activele suficient de repede. Pe ansamblu, activele sistemului bancar au crescut cu circa 27%, ajungand la 29,1 mld. euro.

Sub presiunea concurentei in crestere, CEC si ING au pierdut una, respectiv doua pozitii in clasamentul celor mai puternice zece banci dupa valoarea activelor: CEC a ajuns pe locul cinci, in timp ce ING a cazut pe sapte.

Lupta din ce in ce mai dura de pe piata de retail face uneori ca nici simpla crestere a cotei de piata sa nu fie suficienta pentru pastrarea locului in clasament: Alpha Bank a alunecat de pe locul noua pe zece, fiind intrecuta de Banca Transilvania in conditiile in care cota de piata a acesteia a crescut cu jumatate de punct procentual, pana la 3,4%, fata de numai 0,2 puncte in cazul bancii elene.

Castigatorii in primul semestru al acestui an sunt BRD-SocGen, care si-a consolidat pozitia a doua, urcand de la 13% la 14,2% din piata, si HVB, care a avansat pe locul sase, sufland in ceafa CEC cu o cota de piata identica de circa 5%.

De altfel, CEC nu reuseste sa-si echilibreze pozitia, pierzand aproape un punct din cota in decurs de sase luni.

In aceste conditii, este probabil ca HVB sa i-o ia inainte pana la sfarsitul anului, fara a lua in calcul fuziunea acesteia cu Banca Tiriac, care oricum o va propulsa pe locul al patrulea. La jumatatea anului, diferenta de active intre CEC si HVB era de numai 500.000 de euro.

In ascensiune a fost si cota de piata a ABN Amro, care a urcat pe locul al patrulea cu 6,4%, asadar inaintea CEC.

BCR, cea mai mare banca de pe piata, continua sa alunece lent, ajungand la o cota de piata de 25%, fata de 30% in urma cu doi ani. Nici Raiffeisen nu a reusit sa-si conserve pozitia, pierzand 0,4 puncte procentuale, pana la 8,8%, si indepartandu-se si mai mult de locul doi de pe piata la care ar putea aspira.
ING a inregistrat in prima jumatate a lui 2005 o scadere semnificativa a cotei de piata, de circa 0,7 puncte procentuale, raportand la banca centrala active de 1,4 mld. euro.

Sucursala locala a grupului olandez a alunecat doua pozitii in clasament fata de sfarsitul lui 2004, in pofida unei cresteri rapide a numarului de clienti noi atrasi prin programul de retail bazat pe conceptul de Self Banking.

Pe locul opt se situeaza Bancpost, cu active de 1,2 miliarde de euro, banca aflata sub controlul grecilor de la EFG Eurobank suferind o usoara restrangere a cotei de piata in contextul procesului de restructurare pe care il traverseaza.

Pe pozitia a noua a venit Banca Transilvania, care a urcat doua locuri in clasament in decurs de un an.
Cu active ceva mai mari de un miliard de euro si o cota de piata de 3,4%, fosta banca devoltata ca un proiect regional reuseste sa mentina un ritm alert de crestere, pe fondul extinderii retelei la nivel national si al imbogatirii portofoliului de produse. Alpha Bank nu reuseste insa sa tina pasul cu piata, drept pentru care a coborat pe locul zece, desi cota sa de piata a crescut usor, pana la 3,2%.

Principalul urmaritor ar fi Banca Tiriac, cu 2,7% cota de piata, insa aceasta este in plin proces de fuziune cu HVB, impreuna cu care va ocupa locul al patrulea.
In aceste conditii, pozitia Alpha Bank nu mai este amenintata, avand in vedere ca Citibank, aflata in prezent pe locul 12, se afla la o distanta de un punct procentual in urma si nu manifesta intentii de relansare agresiva a operatiunilor.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.