Apartamentele de bloc sint tot mai des prezente in ofertele constructorilor. La Tirgul de vile, machetele cu blocuri au fost expuse aproape peste tot. Apartamentele si vilele cu preturi de pina la 150.000 de euro sint cele mai solicitate locuinte.

Cererea mare pentru apartamentele in blocuri noi si scumpirea apartamentelor din blocurile construite inainte de 1989 i-au determinat pe antreprenori sa acorde o atentie mai mare acestui tip de locuinte. Astfel, in prezent, se dezvolta proiecte rezidentiale atit in zonele centrale, cit si in apropierea Bucurestiului. De mare succes se bucura si vilele cu preturi de pina la 150.000 de euro, in vreme ce pe segmentul locuintelor de lux se dezvolta proiecte de mai mica anvergura, insa cu preturi pe masura confortului oferit.

Totusi, per ansamblu, pretentiile clientilor cresc. "Daca inainte ne multumeam cu un apartament de 50-60 mp, acum ne gindim la 90-100 mp", spune Dan Ioan Popp, presedintele Impact. S-au cristalizat deja optiunile celor mai multi dintre acestia. "Este cerere foarte mare pe apartamentele cu doua si trei camere si pe vilele cu o suprafata de 120 de metri patrati", afirma Marta Mihailescu, consilier de vinzari la Triumf Construct.

Preturi variate

Cel mai accesibil produs prezentat sint apartamentele in blocuri noi. Preturile acestora variaza, in functie de suprafata si de zona in care sint construite. Astfel, anteprenorul care construieste blocuri in zona de nord a Capitalei percepe un pret intre 700 si 800 de euro/metru patrat construit, fara TVA. Intr-un bloc nou din zona Piata Alba Iulia, pretul este de aproximativ 850 de euro/mp construit, tot fara TVA, in vreme ce in blocurile care se construiesc pe soseaua Bucuresti-Tirgoviste, pretul este de 500 de euro/mp construit.

In zonele bine cotate, cum ar fi cele din apropierea Satului Francez sau Stefan cel Mare, tarifele prezentate la Tirg urca la 1.200 de euro/mp construit si chiar mai mult. In momentul in care aleg o oferta, clientii trebuie sa se intereseze daca in pret sint incluse finisajele, utilitatile si terenul.

Vile pentru toate gusturile

Si oferta pentru vile este variata. Interesant este ca au aparut mai multe tipuri de vile, cu preturi de aproximativ 100.000 de euro, semn ca acestea se numara printre cele mai cerute produse pe piata. Asadar, pretul poate sa ajunga la 800-1.000 de euro/mp construit, in apropierea Bucurestiului, insa totul depinde de zona in care este amplasat imobilul. Astfel, informativ, o vila in comuna Berceni poate fi cumparata cu putin peste 83.000 de euro, in vreme ce in Corbeanca ajunge la 177.000 de euro. Exista si oferte pentru segmentul mai pretentios, cu vile care au mai mult teren sau finisaje pretentioase si costa peste 250.000 de euro.

Oferta pentru clasa de mijloc

Optiunile celor mai multi dintre tinerii care vor sa-si cumpere o locuinta se indreapta tot spre apartamente, insa spre cele din blocurile noi. De asemenea, conceptul de casa digitala isi face loc pe piata imobiliara autohtona.

Ofertele constructorilor prezenti la Tirg s-au pliat si pe tendintele constatate la editia anterioara a manifestarii. Astfel, antreprenorii spun ca multi dintre tineri isi doresc tot un apartament la bloc, daca se poate cit mai aproape de locul de munca. Exista insa si multi clienti care isi doresc case. Pentru acestia, ideala este o locuinta cu o suprafata de 120-150 mp si, daca se poate, sa aiba o gradina cit mai mare. Si locuintele din material lemnos incep sa fie solicitate de tot mai multi clienti, in general de catre romanii stabiliti in strainatate si de catre tinerii deschisi fata de solutii noi. Pretul este de 650-750 euro/mp construit, fara teren. De asemenea, conceptul de casa digitala intra pe piata. Astfel, unii dintre viitorii proprietari vor putea sa regleze din fata televizorului temperatura din imobil sau sa traga jaluzelele.

Scumpire la orizont

Vestea buna ar fi ca oferta s-a diversificat, iar atentia constructorilor se indreapta tot mai mult catre clasa de mijloc inca in formare. Vestea proasta este ca preturile cresc. Asadar, unii constructori spun ca, fata de anul trecut, preturile au crescut cu 15-20%. De asemenea, se anticipeaza o crestere si pe viitor, in masura in care se vor scumpi materialele de constructii. In vreme ce unii antreprenori prefera sa pastreze pretul stabilit prin contractul semnat, altii isi lasa o portita deschisa pentru marirea acestuia, in cazul in care se constata o crestere semnificativa a costului final comparativ cu momentul in care s-a incheiat contractul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.