O firma germana intentioneaza sa construiasca in judetul Suceava 25-30 de centrale eoliene, cu o putere nominala de 8-900 de KW fiecare. Din primele analize, vintul bate cum trebuie, asa ca zona s-ar putea transforma intr-o mica Olanda.

Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Mirza, a declarat ca este vorba de firma "West Wind", proprietara a 16.000 de astfel de instalatii in Europa. El a adaugat ca reprezentantii firmei germane au fost in masivul Calimani, pentru a vedea daca zona raspunde cerintelor privind construirea de centrale eoliene. "Am avut corespondenta de mai multa vreme cu firma respectiva. Reprezentantii ei au sosit joi dimineata in judet, le-am pus la dispozitie un mijloc de transport si s-au dus in Calimani sa vada daca conditiile se preteaza ca si in judetul nostru sa se realizeze asemenea centrale eoliene", a spus Mirza.

Se inlocuieste cablul furat

El a precizat ca exista o serie de avantaje pentru realizarea investitiei, cum ar fi drum betonat pina la locul unde pot fi montate centralele eoliene si stilpi de energie electrica, cu mentiunea ca trebuie repus cablul furat in ultimii ani. Presedintele CJ a mai spus ca investitia este binevenita si avantajoasa pentru judet, in conditiile in care pretul electricitatii produse in centralele eoliene este unul scazut. "Centralele eoliene reprezinta o sursa de energie nepoluanta, ieftina, iar realizarea investitiei va conduce la crearea de noi locuri de munca. In Calimani se pot obtine circa 50-80 de milioane de KWh/an", a mai adaugat Mirza. "Daca investitorii germani se vor hotari sa construiasca centralele eoliene pe Calimani, acest lucru va reprezenta o premiera pentru Romania", a conchis Mirza.

Pe de alta parte, reprezentantii firmei "West Wind" s-au aratat destul de multumiti de lucrurile gasite in Muntii Calimani, aratindu-si disponibilitatea de a investi in zona. "Deocamdata, am venit aici pentru a studia terenul si a lua un prim contact cu zona. Dupa o prima observare, pot spune ca toate conditiile sint aproape perfecte si sint sigur ca acestea s-ar preta instalarii unor centrale eoliene", a spus Klaus Brunkeld, unul dintre specialistii firmei germane.

Investitie amortizata in doi ani

Firma germana "West Wind" este una dintre cele mai importante firme din lume care se ocupa cu proiectarea si constructia de centrale eoliene, fiind de asemenea si cea care vinde produsul finit, adica energia electrica. In total, firma are aproximativ 16.000 de asemenea centrale in intreaga lume, detinind, de exemplu, 50% din numarul total de astfel de centrale existente in Olanda, tara cu traditie in producerea energiei eoliene.

Conform specialistilor germani, conditiile existente in Muntii Calimani sint propice pentru instalarea de centrale eoliene medii, iar o asemenea unitate costa 300.000 de euro. Ei au mai precizat ca pentru fiecare centrala eoliana in parte investitia se amortizeaza de regula in aproximativ doi ani, dar acest lucru variaza in functie de clientii pe care firma ii gaseste pentru a cumpara energia electrica produsa.

Avem o singura centrala romaneasca

In Romania functioneaza o singura centrala eoliana in judetul Prahova, linga Ploiesti. Au fost facute studii de fezabilitate pentru construirea de centrale eoliene cu rezultate favorabile la Panciu, in judetul Vrancea, si in Constanta, potrivit MEC. Printre proiectele privind energia regenerabila, cele mai importante sunt cele care vizeaza litoralul Marii Negre.

Afacere eoliana de 100 de milioane de dolari

Morile de vint au o origine foarte veche. Primele instalatii eoliene rudimentare au fost construite in Persia, in secolul al VII-lea.

Primele mori erau folosite pentru irigarea terenurilor cultivate si pentru morarit. Acestea au cunoscut o dezvoltare intensa in Europa in cursul secolului al XIV-lea, cu precadere in Olanda. Pe linga morarit si irigarea suprafetelor agricole, acestea erau folosite si in alte scopuri, precum pomparea apelor din mare, fabricarea cherestelei sau fabricarea hirtiei si a uleiului.

25.000 megawati pentru Europa

La ora actuala, majoritatea instalatiilor eoliene sint dotate cu doua sau trei elice dispuse pe axa orizontala. Capacitatea de productie a energiei eoliene in Europa, care este cea mai mare piata in domeniu, atinge la ora actuala aproape 25.000 de megawati, din care Germania dispune de 12.000, Spania de peste 5.000 si Danemarca de aproape 3.000. Pe continentul european se gasesc aproximativ 20 de mari centre eoliene cu venituri anuale de 100 de milioane de dolari. In Danemarca, industria eoliana genereaza venituri superioare industriei piscicole si chiar agriculturii. Energia eoliana pe care o produce la ora actuala Europa poate raspunde nevoilor industriale, comerciale si rezidentiale in materie de electricitate ale unui oras cu o populatie de aproximativ 16 milioane de locuitori.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.