Apetitul pentru achizitii al fondului de investitii Immofinanz este de neoprit, austriecii cumparand recent inca doua imobile de birouri pe piata Capitalei.

Valoarea cumulata a ultimelor achizitii, proiectul Bucharest Corporate Center si imobilul care gazduieste departamentul tehnic al operatorului de telefonie mobila Connex, depaseste 50 milioane de euro, spun surse apropiate afacerii.
Immofinanz este cel mai mare fond de investitii imobiliar din Austria si administreaza proprietati evaluate la 4,4 miliarde euro. Capitalizarea bursiera a Immofinanz la bursa de la Viena depaseste 2,6 mld. euro.

Immofinanz a intrat in Romania in prima parte a anului trecut prin achizitia proiectului Iride Business Park si a vanat aproape orice oportunitate de pe piata de real estate. Cu patru achizitii in valoare de peste 130 milioane de euro, fondul austriac s-a pozitionat ca fiind cel mai activ jucator de pe acest segment, unde concureaza cu alti investitori financiari austrieci - CA Immo, Europolis, si mai nou irlandezi - Ballymore Properties sau RI Investment Group.
Reprezentantii Immofinanz si cei ai dezvoltatorilor celor doua proiecte nu au dorit sa faca nici un comentariu pana la inchiderea editiei pe tema ultimelor tranzactii.

Imobilul de birouri Bucharest Corporate Center (BCC) a fost cumparat recent de catre Immofinanz, in cadrul unei tranzactii cu o valoare de aproximativ 26,5 milioane de euro, precizeaza sursele citate.
Proiectul BCC, aflat in constructie in zona Piata Victoriei, cotata ca districtul de afaceri al Capitalei, a fost la un pas de a fi achizitionat de catre o divizie imobiliara a grupului de asigurari Generali.

"Termenii au fost revizuiti, iar cumparatorul nu a fost Generali Immobilien, ci Immofinanz, care are legaturi de actionariat cu prima", afirma sursele citate.
In final insa, Immofinanz a oferit un pret cu circa 15% - 20% mai mare si a cumparat proiectul. Proiectul a fost dezvoltat si vandut de catre compania Bucharest Corporate Center SRL, detinuta in proportie de 50% de catre Bucharest Corporate Center Ltd., inregistrata in Cipru, restul fiind in posesia actionarilor companiei Summa Romania, cea care s-a ocupat de constructia imobilului.

Bucharest Corporate Center Ltd. est detinuta la randul sau, printre alti actionari, de catre fondul de investitii Danube Fund (36%) si compania elena de constructii Diekat (aproximativ 26%), conform ultimelor informatii disponibile.

Estimarile dezvoltatorului indica faptul ca imobilul va dispune de o suprafata construita de 18.000 de metri patrati de spatii clasa A (13.000 de metri patrati suprafata inchiriabila), investitiile totale depasind 17 milioane euro pana in luna decembrie cand ar urma sa fie livrat pe piata. La un asemenea pret de vanzare, profitul anual al investitiei (yield) se situeaza la aproximativ 9%.

Immofinanz, cel mai mare fond de investitii austriac din domeniul imobiliar, a achizitionat in ultimele saptamani imobilul care gazduieste sediul departamentului tehnic al operatorului de telefonie mobila Connex, situat in zona Pipera. Proiectul a fost dezvoltat de catre o companie cu investitori israelieni, Delta Intensiv-Trade.

Valoarea tranzactiei trece de nivelul de 25 milioane euro, afirma sursele citate. Immofinanz a mai cumparat de la Delta Intensiv Trade in acest an imobilul de birouri Global Business Center, care gazduieste sediul departamentului de relatii cu clientii al Connex.

Tranzactiile cu imobile de birouri au inceput in 2003 pe piata Capitalei, o data cu aparitia primelor proiecte de spatii clasa A. Cererea foarte mare de spatii raportata la oferta limitata face ca orice proiect sa fie imediat absorbit de piata. In acest context, dezvoltatorii sunt asaltati de oferte de cumparare, randamentele investitiilor reducandu-se de la 10 - 11% in 2004 pana la mai putin de 9% in acest an, apropiindu-se de nivelurile inregistrate pe pietele imobiliare din Europa Centrala si de Est.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.