Actiunile bancilor au sustinut cresterea de ansamblu a pietei

In ultimele cinci zile de tranzactionare, valoarea portofoliului nostru s-a apreciat cu 1,81%, dupa ce in ultimele trei saptamani, pe ansamblu, inregistrase o scadere de amploare medie. Cu exceptia SIF1 Banat-Crisana si MJ Maillis, toate titlurile incluse in portofoliu au avut evolutii pozitive. Cu mai putin de doua saptamani inainte de inchiderea anului, majoritatea actiunilor listate la Bursa de Valori Bucuresti au revenit pe un trend ascendent pronuntat. Acest reviriment urmeaza dupa o perioada de una-doua saptamani de stabilitate sau chiar usor trend descendent. Primele care au dat semne de apreciere, inca de saptamana trecuta, au fost bancile. Tendinta favorabila a acestora a continuat si in perioada curenta si a fost urmata de aprecieri ale cotatiilor SIF-urilor. Asadar, societatile cu profil financiar au un sfarsit de an deosebit de favorabil din punctul de vedere al cotatiilor. La grupul companiilor aflate in ascensiune la Bursa, s-au alaturat companiile din domeniul petrolier, SNP Petrom si Rompetrol Rafinare, care au consemnat cresteri importante de pret. Asa se face ca in ultima saptamana valoarea portofoliului Capital a crescut cu 1,81% (peste 3 milioane lei).

Comparativ cu inceputul anului curent, castigul obtinut de portofoliul nostru este de peste 75 milioane lei, ceea ce echivaleaza cu un randament anual de aproximativ 75%. Rezultatul este in opinia noastra multumitor, mai ales in conditiile in care am urmarit permanent ca riscul asumat prin plasamentele facute sa nu depaseasca nivelul mediu. Oricum, castigul a fost mult mai bun decat cel adus de titlurile de stat, depozitele bancare (in lei sau valuta), obligatiuni sau fondurile de investitii cu risc mediu. Desigur, au existat emitenti listati la BVB pentru care numai cresterea de pret, fara a lua in calcul dividendele acordate si posibilitatea de a subscrie actiuni la un pret mai mic decat cel de piata, a fost anul acesta de doua-trei ori mai mare comparativ cu rezultatul obtinut de noi.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.