Romania este foarte departe de statele cu competitivitate economica ridicata. Ea ocupa locul 67, din 117, intr-un clasament al competitivitatii economiei mondiale, dat ieri publicitatii de Forumul Economic Mondial (WEF). "Studiul global asupra competitivitatii" examineaza doua directii majore: competitivitatea macroeconomica si competitivitatea mediului de afaceri. Primul top are in vedere criterii ca: soliditatea institutiilor publice, infrastructura, nivel tehnologic, educational. Cel de-al doilea clasament se refera la calitatea strategiei si a activitatilor companiilor ce opereaza in tarile studiate si calitatea mediului national de afaceri.

In primul top, cel al competitivitatii macroeconomice, Romania a coborat patru locuri comparativ cu anul trecut, ajungand pe locul 67 de pe 63. De asemenea, in clasamentul competitivitatii mediului de afaceri, Romania s-a prabusit, practic, de pe locul 56, in 2004, pe 67, in prezent. In cadrul primului top, Romania se afla in urma unor tari ca Namibia, Kazahstan, Trinidad Tobago, Ghana, Mauritius, Botswana, dar in fata unora precum Zimbabwe, Bangladesh, Sri Lanka, Nicaragua. Romania este pe ultimul loc in raport cu toate tarile Uniunii Europene, fiind depasita si de vecinii bulgari, care ocupa locul 58. Romania depaseste Bulgaria doar la capitolul tehnologie, in rest, bulgarii sunt inaintea noastra pe toata linia.

In cel de-al doilea top, al competivitatii mediului de afaceri, Romania depaseste, ce-i drept, Bulgaria (loc 78), dar este surclasata de tari ca Trinidad Tobago, Kazahstan, Botswana, Costa Rica. Potrivit acestui studiu, in clasamentul competitivitatii macroeconomice, Marea Britanie a cazut doua pozitii in 2005 fata de anul trecut, ajungand pe 13, dar ramane mai bine plasata decat rivalii clasici, Franta si Germania. Primul loc este detinut, pentru al treilea an consecutiv, de Finlanda, in ciuda majorarii impozitelor din aceasta tara. Cinci tari nordice, printre care si Finlanda, se situeaza printre primele 10 tari la capitolul concurentei economice. Pe locul secund se situeaza Statele Unite.

Cel mai mare salt l-a inregistrat Australia, de pe locul 14 in 2004, pe 10 in acest an. Alte salturi notabile apartin Coreii de Sud, pana pe locul 12 de pe 29.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.