Inflatia si aprecierea leului au dictat Bancii Centrale scaderea dobanzii la 17%

Cel de-al saptelea pas de scadere a dobanzii de interventie a BNR, de la 21,25% la 17%, pregateste piata financiara romaneasca pentru liberalizarea contului de capital. In luna noiembrie, cand banca centrala a hotarat scaderea ratei dobanzii de interventie de la 18,25% la 17,75%, revista Capital scria ca "pana la sfarsitul anului 2004, BNR va mai reduce o data dobanda, cu aproximativ 0,5%". Pasul facut de banca centrala, de reducere cu 0,75% a dobanzii acordate la depozitele constituite de bancile comerciale de la banci, a fost ceva mai indraznet decat asteptarile pietei financiare. La baza deciziei BNR au stat atat evolutia pozitiva a inflatiei (in noiembrie a coborat la 9,9%, fata de noiembrie 2003), cat si aprecierea constanta a monedei nationale fata de principalele valute care constituie cosul de referinta.

Pe de alta parte, o data cu anuntarea dobanzii de 17% pe an, BNR indica si faptul ca trendul descendent al dobanzilor nu mai poate fi intors, chiar daca pentru primul trimestru din 2005, analistii financiari nu se asteapta ca dobanda de interventie sa scada in acelasi ritm alert. Previziunile financiare indica atingerea unui prag de aproximativ 15% in aprilie 2005, data aleasa pentru liberalizarea contului de capital. Dealerii bancari asteapta intrari masive de valuta si pentru acest sfarsit de an si pentru anul viitor, cu atat mai mult cu cat s-a imbunatatit si ratingul de tara. Din aceasta perspectiva, ei considera ca dobanzile ar trebui sa continue trendul descendent, iar flotarea cursului de schimb sa fie cat mai libera. In conditiile acestei politici, pe care banca centrala a conturat-o deja, strainii ar putea sa piarda din fluctuatia cursului de schimb leu/dolar sau leu/euro, ceea ce castiga din dobanzi care pentru ei vor ramane oricum la un nivel avantajos. Practic, principalul remediu al efectelor liberalizarii contului de capital sta tocmai in nivelul dobanzii de interventie pe care BNR o va practica anul viitor in aprilie.

Cu toate acestea, analistii financiari sunt constienti de faptul ca BNR va micsora dobanda in functie de momentul pe care si l-a ales pentru liberalizarea contului de capital, moment care va constitui, cu siguranta, o noua surpriza pentru piata romaneasca. Daca la BNR dobanda scade in ritm alert, nu acelasi lucru se intampla si cu dobanzile practicate de bancile comerciale in relatiile cu clientii lor. Teama de a nu descuraja economisirea a determinat bancile comerciale sa opereze scaderi mici, de 0,5% din dobanzile cu care remunereaza depozitele in lei ale clientilor. Pe partea de creditare in lei, unde ar trebui sa existe scaderi ceva mai spectaculoase, bancile s-au limitat sa scada cu doar 2,9% dobanzile in aceeasi perioada in care BNR a operat modificari de 4,25%. Dupa toate probabilitatile, aceasta reactie lenta a bancilor comerciale fata de pasii indrazneti facuti de BNR va mai continua ceva vreme.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.