Statul a jucat alba-neagra cu un credit neperformant acordat de BRD societatii comerciale Prisma Town din Balotesti - Ilfov. Adrian Nastase, in calitate de prim-ministru, a emis o ordonanta de urgenta prin care autoriza AVAS sa preia creantele de la BRD. La cateva luni distanta, Camera Deputatilor, cu Nastase presedinte, aproba o lege de respingere a respectivei ordonante de urgenta. Schimbarea de optica a creat turbulente la Bursa de Valori Bucuresti, unde actiunile BRD au fluctuat in functie de deciziile autoritatilor.

Suspect este ca, daca in timpul guvernarii PSD, banca fusese de acord sa cedeze statului respectivele creante, cateva luni mai tarziu, managerii BRD au decis sa nu mai fie de acord cu cedarea acestora. Oficialii institutiei financiare nu au dorit sa faca vreun comentariu. Insa cu patru zile inainte de alegerile generale din noiembrie 2004, guvernul a emis o ordonanta de urgenta prin care prelua o creanta a Bancii Romane de Dezvoltare. Creditul neperformant fusese acordat de banca societatii comerciale Prisma Town.

Datoria data din martie 1999, cand BRD a acordat un credit de 8,4 milioane de dolari societatii comerciale Prisma Town, apartinand omului de afaceri Cristian Tantareanu. In 2004, dobanda la acest credit era de 1,7 milioane de dolari. Cu toate acestea, managerii bancii au acceptat sa renunte la creantele de 9,1 milioane de dolari pentru titluri de stat in valoare de numai 7,2 milioane de dolari.

Guvernul ar fi vrut sa ia respectivele creante pentru a pune mana pe cele doua cladiri ale angrourilor Prisma 1 si Prisma 2, dar si pe 100.000 de metri patrati de terenuri detinute de firma creditoare in zone limitrofe capitalei. La momentul respectiv se spunea ca, pe acele amplasamente, executivul ar dori sa faca niste parcuri industriale.

Proiectul a cazut cand, dupa alegeri, BRD nu a mai fost de acord cu schimbul propus de guvern.

In schimbul creditelor neperformante pe care le prelua de la BRD prin AVAS, executivul trebuia sa ofere bancii titluri de stat in valoare de 7,2 milioane de dolari. Acestea urmau sa fie scadente in trei ani de la data emiterii si sa nu fie purtatoare de dobanda.

Doua cladiri imense si 100.000 mp de teren

Creditul pe care BRD il acordase firmei Prisma Town era garantat cu cele doua complexe comerciale Prisma 1 si Prisma 2 din imediata apropiere a Bucurestiului, dar si cu peste 100.000 de metri patrati de teren situat in localitatile Balotesti si Snagov, unde pretul terenului este extrem de ridicat.

Fara a lua in calcul cele doua cladiri, vedem ca numai terenul valoreaza in jur de 3,5 milioane de dolari, adica aproape jumatate din banii pe care BRD ii primea de la stat.

In cazul in care creantele ar fi fost preluate de stat, terenul ar fi fost concesionat catre o firma preferata de guvern pentru a realiza un parc industrial. Varianta a nascut o serie de suspiciuni, dat fiind valoarea imobiliara mare a terenurilor pe care statul ar fi urmat sa le preia.

Sesizare de la Comisia Europeana

Imediat dupa alegeri, BRD nu a mai dorit sa faca tranzactia. "La sedinta respectiva a venit reprezentantul AVAS si ne-a informat ca BRD a renuntat in scris la cesionarea creantei. Practic, obiectul ordonantei disparea", isi aminteste acum deputatul Gratiela Daniela Iordache felul in care a decurs sedinta Comisiei de buget finante si banci in care OUG 127/2004 a fost respinsa.

In acelasi timp, in Raportul 271/2005 al comisiei similare din Senatul Romaniei se arata faptul ca: "La dezbaterea actului normativ din 2 februarie 2005 au participat si reprezentanti ai AVAS, si ai Consiliului Concurentei, care nu au sustinut proiectul de lege cu argumentul ca ordonanta de urgenta nu isi face efectul, neexistand premisele crearii unui parc industrial. Consiliul Concurentei a informat comisia in ceea ce priveste sesizarea Comisiei Europene privind existenta suspiciunii unui ajutor de stat pentru o banca".

Fluctuatii la bursa

Pe 15 decembrie 2004, cand OUG 127 a aparut in Monitorul Oficial, actiunile BRD au crescut de doua ori mai mult fata de ziua precedenta. Anuntul ca statul preia un credit neperformant i-a determinat pe jucatorii de la bursa sa tranzactioneze aproape 390.000 de actiuni fata de numai 260.000 cu o zi inainte.

In ziua de18 aprilie 2005, ziua aparitiei legii in Monitorul Oficial, actiunile BRD au scazut cu 3%, pe 19 aprilie scaderea s-a mentinut la 2,9 procente, pentru ca pe 20 aprilie sa ajunga la 6,4%.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.