Moneda unica europeana a incheiat o saptamana atipica, reusind sa obtina o apreciere de 2,5% fata de leu. Simultan, dolarul a crescut cu 3,7%.

Cererea mare de euro a survenit imediat dupa decizia Bancii Centrale de a reduce dobanzile la care atragea lichiditatile bancilor.

Astfel, dobanda de politica monetara (pentru plasamentele la 1 si 3 luni) a scazut de la 8,5% la 7,5% iar dobanda la facilitatea de depozit (plasamente la o zi) a scazut de la 4% la 1%.

Intr-o prima ipoteza, miscarea de la sfarsitul saptamanii poate fi pusa pe seama fondurilor speculative, care vizau cu precadere facilitatea de depozit a BNR. Cum randamentul a coborat sub dobanzile overnight in SUA (3,75%) si UE (2%), acestea gasesc mai putine motive de a veni in Romania, singurul argument fiind acum continuarea tendintei de scadere a cursului leu-euro.

Este posibil sa fie vorba si de o interventie a BNR in postura de cumparator pentru a imprima un anumit trend in piata.

In opinia noastra, deprecierea leului nu se va opri, dar isi va reduce din amplitudine in perioada urmatoare.

In ceea ce priveste raportul euro-dolar, acesta a scazut de la 1,222 la 1,221, in urma unei noi majorari a dobanzilor in SUA.

Plasamentele denominate in dolari sunt avantajate net fata de cele in euro, dobanzile fiind in prezent aproape duble.

Pe piata romaneasca evolutia cursului leu-dolar depinde de modul in care se vor desfasura ostilitatile in piata internationala in ceea ce priveste raportul euro-dolar.

Este insa posibil ca o parte din banci sa creasca corespunzator dobanzile la creditele in dolari (nivelul acesora este legat de Libor) si sa majoreze usor nivelul dobanzilor la termen pentru depozitele in moneda americana.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.