Actiunile celor cinci societati de investitii ½nanciare au crescut si ieri, atingind noi maxime istorice. De la inceputul acestui an valoarea lor s-a dublat

Cine a mizat anul trecut pe actiunile celor cinci fonduri de investitii financiare (SIF-uri) si-a dublat banii investiti. Cine a crezut ca situatia se va repeta si in acest an a avut dreptate. Pentru ca in sedinta de ieri indicele BET-FI, care da cresterea sau caderea celor cinci societati de investitii financiare, a atins un nou maxim istoric. Fata de finalul anului trecut, cresterea este de peste 100%.

Cum s-au majorat actiunile SIF-urilor

Potrivit datelor statistice de la finalul anului trecut (24 decembrie 2004) si pina la inchiderea sedintei de tranzactionare de ieri, cea mai mare crestere au avut-o actiunile SIF Moldova, cu 123,44% (de la 0,7250 lei la 1,62 lei), SIF Oltenia, cu 118,39% (de la 0,87 lei la 1,19 lei), SIF Transilvania, cu 100% (de la 0,83 lei la 1,66 lei), SIF Muntenia, cu 98,27% (de la 0,58 lei la 1,15 lei) si SIF Transilvania, cu 67,31% (de la 1,04 lei la 1,74 lei).

"Se cumpara volume mari de actiuni, ceea ce denota faptul ca avem de-a face cu investitori institutionalizati din afara tarii. Cel putin acesta este comportamentul in piata de capital al unui mare jucator", sustine Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest. Intr-adevar, lichiditatea Bursei a fost una foarte mare, de 46,814 milioane de lei, adica 15,91 milioane de dolari. Mai mult, peste 70% din volumul total al tranzactiilor bursiere s-au facut pe actiunile societatilor de investitii financiare.

Corectii cit de curind

Aceste cresteri din ultima perioada de timp vor fi urmate automat de corectii (caderi). Pentru ca in caz contrar situatia poate deveni si mai dramatica, in sensul ca cineva incearca sa umfle artificial preturile actiunilor de pe piata de capital. "Dat fiind faptul ca am avut de a face pe Bursa cu un trend ascendent mai puternic, cred ca vom asista zilele viitoare si la o corectie mai urita pe anumite actiuni", prognozeaza presedintele KTD Invest.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.