Vladescu si Isarescu pleaca la Washington, pentru reuniunea anuala a FMI si a Bancii Mondiale * Vizita este vitala, avand in vedere ca acordul cu FMI este blocat din primavara

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, insotiti de experti din cele doua institutii, au plecat, ieri, la Washington, unde vor participa la reuniunea anuala a Fondului Monetar International (FMI) si a Bancii Mondiale. Actuala vizita a autoritatilor de la Bucuresti in capitala Statelor Unite este una deosebit de importanta avand in vedere ca acordul cu FMI este blocat din primavara acestui an, in principal din cauza temerilor expertilor internationali privind pierderile generate bugetului de introducerea cotei unice de impozitare de 16%. Ministrul Finantelor declara, insa, recent ca acordul este "viu", iar Romania va continua parteneriatul cu Fondul Monetar, urmand sa fie gasite impreuna solutii pentru finalizarea acestuia.

Oficialii Fondului au venit la Bucuresti in vara acestui an, moment in care au convenit cu finantistii romani prima forma a unei scrisori suplimentare de intentie, care ar fi trebuit sa intre in discutia conducerii institutiei in luna august. Momentul a fost, insa, amanat din cauza inundatiilor, care au afectat tinta de deficit bugetar convenita, dar si a situatiei politice incerte in care se afla Romania la acel moment. Nivelul deficitului bugetar pentru 2005 a fost majorat in vara, de la 0,5% din PIB la 1% din PIB, avand in vedere cheltuielile suplimentare generate de inlaturarea efectelor inundatiilor. Expertii FMI au solicitat, in repetate randuri, majorarea TVA, in contrapondere la cota unica.

Autoritatile de la Bucuresti au decis, insa, sa mentina, si in 2006, impozitul la nivelul actual de 19% si sa reduca contributiile sociale cu doua puncte procentuale pentru angajator, propunand, insa, alte majorari de taxe. Este vorba despre cresterea impozitului pentru casele de peste 100 mp, pentru autoturisme, precum si de generalizarea cotei de 16% si in ceea ce priveste impozitul pe dividende, dobanzi, tranzactii imobiliare, tranzactii cu actiuni. De asemenea, propunerile Finantelor de modificare a Codului Fiscal pentru anul viitor, vorbesc despre introducerea impozitului pe castigul din vanzarea mostenirilor si pe venitul programatorilor, dar si de o taxa anuala pentru unitatile de alimentatie publica. Totodata, ministrul Vladescu declara "razboi de gherila" evazionistilor, anuntand ca pregateste conditii mai dure pentru autorizarea antrepozitelor fiscale, catalogate drept principala sursa de evaziune.

Toate aceste masuri fiscale, dar si cele monetare adoptate, recent, de banca centrala in vederea reducerii deficitului de cont curent vor fi prezentate si la Washington. In aceste conditii, probabil ca dupa intoarcerea de la Washington vom putea vedea si prima forma a proiectului de buget pe 2006. Pana acum, ministrul Finantelor s-a limitat numai sa anunte ca deficitul va fi, anul viitor, sub 1%. De asemenea, tinta de inflatie este de 5%.

In acelasi timp, ultimul raport al FMI referitor la perspectivele economiei mondiale, publicat in aceasta luna, indica pentru Romania o crestere economica de 5% atat in acest an cat si anul viitor, si un deficit de cont curent de 7,9% in 2005 si 7,8% in 2006. Oficialii romani se vor intoarce la Bucuresti pe 28 septembrie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.