Pentru prima data, romanii pot compara conditiile de munca din companii

Saptamana viitoare, revista "Capital" va scoate pe piata topul celor mai buni angajatori. Daca in tarile dezvoltate, precum SUA, astfel de topuri apar cu regularitate de zeci de ani, topul "Capital" va fi primul de acest gen din Romania.

De ce e util topul angajatorilor? "Brandul reprezinta un element de atractie a potentialilor angajati, de tentare a lor sa lucreze intr-o firma sau alta. Cand ne gandim "ne-ar placea sa lucram pentru cutare companie", ne gandim, pe de-o parte, la imaginea ei generala, pozitiva, dar nu de putine ori si la recomandarile directe pe care le-am primit, in decursul timpului, de la angajati sau fosti angajati ai companiei respective", explica Cosmin Alexandru, director asociat la compania de consultanta de branding Neuralis.

Asa se face ca topul "Capital" va oferi o imagine obiectiva asupra pietei muncii, trecand dincolo de aparentele unei marci bune.

"Topul celor mai bune companii pentru care sa lucrezi, editat de revista "Capital" contine surprize pentru fiecare cititor. Cea mai frecventa va fi, probabil, lipsa de la varful clasamentului a unor companii pe care le-am fi "vazut" acolo si prezenta la finalul, sau chiar in afara lui, a altora despre care noi aveam o imagine foarte buna", este concluzia specialistului consultat.

Topul angajatorilor a fost realizat de firma Capital in colaborare cu Gfk. Au fost chestionati pe internet 2.000 de angajati din 100 de companii. Angajatorii au fost notati in functie de trei grupe mari de criterii: conditiile de munca (aspectul si atmosfera din sediu), calitatea colaborarii (cum e tratat angajatul) si pachetul salarial.

Companii care practica cele mai bune sisteme de majorari salariale

1. Pfizer
Sistemul de majorari salariale la Pfizer este strans legat de evolutia in cariera a individului. In afara acestui fapt, studiile de piata si interviurile interne arata de fiecare data gradul de satisfactie al angajatilor fata de felul in care le sunt retribuite meritele.

2. Atlassib
Compania majoreaza salariul tuturor angajatilor de trei ori pe an, in functie de evolutia ratei inflatiei. La nivel individual, salariul este majorat daca un angajat are rezultate deosebite sau este promovat intr-o pozitie superioara.

3. Policolor
Majorarile salariale survin periodic, in functie de evolutia pietei fortei de munca si a preturilor. Aceste majorari se mai ofera pentru reusite in activitate sau pentru evolutia in cariera. In general, salariul este adaptat pentru fiecare functie in parte.

4. Dedeman
In unele posturi, veniturile sunt fixe, insa acolo unde pot fi stabilite obiective, salariile sunt variabile.

5. Qadrant Amroq Beverages (PepsiCo)
Compania este intotdeauna la curent cu schimbarile de pe piata si incearca sa se adapteze permanent modificarilor. Aceste actiuni vizeaza si stabilirea salariilor in functie de piata. Alte majorari au la baza criterii de performanta si evolutie profesionala.

Companii care ofera cele mai bune oportunitati de dezvoltare a carierei

1. Sensiblu
Promovarea se face atat pe orizontala, cat si pe verticala. In companie poti pleca de la functia de farmacist si poti urca rapid treptele ierarhice pana in postul de sef de farmacie sau chiar la cel de director de zona.

2. Procter&Gamble
Toti cei care se angajeaza la Procter&Gamble intra pe pozitii de junior manager. De aici nu este un drum lung pana la dezvoltarea carierei pentru ca urmeaza un program de promovare, bazat pe planuri si cursuri obligatorii.

3. KFC
Angajatii KFC sunt trimisi constant la training-uri, pot da teste in urma carora li se majoreaza salariul, in functie de performante obtin diverse bonusuri si au sansa de a promova ori de cate ori este deschis un nou restaurant KFC.

4. Atlassib
Stagiile de pregatire desfasurate in tara sau in strainatate ofera angajatului cunostintele necesare pentru a face performanta la locul de munca. Daca in cadrul evaluarilor individuale munca prestata de angajat este de calitate, atunci se ia in calcul si posibilitatea avansarii in functie.

5. KPMG
Daca ai aptitudini demne de un adevarat consultant, indiferent de pozitia pe care ai venit in firma, KPMG iti ofera sansa de a te dezvolta profesional si de a lucra in alte departamente.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.