Mutati-va depozitele over-night (n.r. - la o zi) din lei in dolari si in euro, pentru ca dobanzile la lei au scazut prea mult". Acesta a fost mesajul transmis ieri telefonic clientilor de catre una dintre cele mai active banci de pe piata valutara.

Reducerile de dobanzi operate de BNR miercuri au bulversat pietele monetara si valutara. Leul a inregistrat ieri pierderi masive in fata euro, jucatorii trecand la cumparari de valuta dupa ce dobanzile la lei la depozitele over-night au ajuns la 0,75% pe an, aducand astfel randamente mai mult mai mici decat cele la devize (2-3% pe an dobanzi over-night). Dobanzile anterioare la leu fusesera de 3-4%.

Dobanzile pe piata monetara s-au prabusit pana la 0,75%-2,75% pe an la depozitele pe o zi, dupa ce banca centrala nu a sterilizat excesul de moneda si a redus la jumatatea saptamanii dobanda la facilitatea de depozit la 1% pe an. Aceasta era ultima alternativa ramasa bancilor de a plasa in conditii mai bune surplusul de lei.

In acest timp Federal Reserve (banca centrala a Statelor Unite) a majorat dobanda de referinta la 3,75% pe an, iar Banca Centrala Europeana are o dobanda de 2% pe an la euro.

Pe fondul scaderii dramatice a dobanzilor, pe piata valutara jucatorii au vandut masiv lei, ceea ce a determinat o apreciere a euro pana la aproape 3,5850 lei cu aproape 0,1 lei mai mult decat la inchiderea de miercuri. BNR a calculat ieri un curs de 3,5170 lei pentru un euro, cu 2,89 bani mai mult decat in ziua precedenta, acesta fiind cel mai inalt nivel atins de moneda europeana de la sfarsitul lunii august. Dolarul a castigat de asemenea 2,23 bani, pana la 2,8796 lei.

"Din cauza modificarii dobanzii la facilitatea de depozit nerezidentii au inceput sa-si marcheze profitul. Este greu de precizat daca BNR a fost prezenta in piata. Pe termen mai lung, cred ca euro va scadea din nou, insa in zilele urmatoare se va specula la aceste niveluri", spune Bogdan Mihoc, director de trezorerie la HVB Bank. Aceasta este prima data cand evolutia cursului este influentata de deciziile BNR privind dobanzile, insa analistii spun ca semnalele astfel transmise sunt confuze.

In ultima perioada, dobanda de politica monetara si-a pierdut, din nou, din semnificatie, in conditiile in care sumele sterilizate prin depozite la o luna au fost reduse. In schimb, bancile au plasat sume importante in facilitatea de depozit, iar micsorarea acesteia a afectat calculele jucatorilor.

"Impactul mai mare asupra dobanzii platite clientilor il are scaderea masiva a dobanzii la facilitatea de depozit. Primii loviti de aceasta reducere sunt investitorii nerezidenti, care generau o buna parte din supralichiditate si ale caror fonduri erau plasate la facilitatea de depozit.

Acum au un randament negativ, in conditiile in care dobanda la euro este mai buna. Astfel, este posibil ca o buna parte din cumpararile de valuta sa fie determinate de fonduri care ies din piata", spune Dorin Badea, dealer-sef la Bancpost. In piata exista insa si opinii potrivit carora in spatele cumpararilor s-a aflat BNR, care a incercat sa dea un semnal, in conditiile in care pana acum investitorii speculativi au mizat numai pe aprecierea leului.

Dealerii spun ca, in conditiile in care leul nu va mai marca aprecieri sensibile in fata euro, randamentele oferite de depozitele in valuta le vor depasi sensibil pe cele la lei. Astfel, vanzarile masive de valuta pe piata par sa se fi oprit, cel putin temporar, in conditiile in care jucatorii nu au cum sa plaseze leii astfel obtinuti.

"Miscarea de ieri este o consecinta clara a politicii de reducere a dobanzilor de catre banca centrala. Toti cei care pariasera pe leu au fost nevoiti sa isi inchida pozitiile prin cumparari succesive de valuta, iar cursul a atins nivelul de 3,58 lei pentru un euro. Pentru perioada urmatoare tendinta de depreciere pentru leu va continua, chiar daca e posibil sa avem si mici corectii", spune Aurelian Mihailescu, dealer la Raiffeisen Bank. Pe de alta parte, bancile comerciale nu se grabesc sa anunte ieftiniri spectaculoase ale finantarilor in lei, asteptand "miscarile pietei". Bancherii spun ca plasarea unui exces de lichiditate estimat la 4-5 mld. euro in credite acordate clientelei nu este posibila intr-un timp scurt, chiar daca dobanzile la lei ar cobori sensibil. Creditul neguvernamental ajunsese la 14,4 mld. euro in iulie.

Piata valutara s-a deschis ieri in cotatii de 3,4880/3,4930 lei pentru un euro. Pe parcursul sedintei de tranzactionare jucatorii au cumparat aproape constant euro. La pranz, cand BNR a calculat cursul oficial, euro era cotat in piata la 3,5130/3,5180 lei. O jumatate de ora mai tarziu, euro se apreciaze pana la 3,5360/3,5430 lei. Pana la sfarsitul sedintei de tranzactionare euro a urcat la 3,5750/3,5850 lei, unul dintre cele mai ridicate niveluri inregistrate din iulie.

Dealerii spun ca volumul tranzactionat pe piata a crescut semnificativ, fiind de cateva ori mai mare decat cel din zilele precedente.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.