Costurile de achizitie sunt umflate in medie cu 20% de catre samsarii de terenuri. Cei care cred ca preturile terenurilor din localitatile invecinate Bucurestiului, publicate in presa, sunt dictate de raportul dintre cerere si oferta se inseala amarnic. In multe cazuri, preturile sunt “umflate” de intermediari, asa-numitii “samsari imobiliari”. Daca ajungi la fata locului si negociezi direct cu proprietarul, poti lua un lot chiar si cu 20-30% mai ieftin decat ai citit in ziar

Sa cumperi teren in afara orasului a devenit o adevarata moda. Pe cine intrebi, iti spune ca vrea o bucata de pamant, "sa fie acolo, ca nu se stie niciodata". Comunele si satele din jurul Capitalei sunt in week-end populate de masinile "barosanilor de la oras" care vin dupa terenuri pentru case. Una dintre cele mai vanate localitati din ultima vreme este Domnesti. Aflata la zece kilometri de Bucuresti, comuna a cunoscut o dezvoltare imobiliara fara precedent, cu precadere in ultimul an.

Dupa ce ai trecut de Prelungirea Ghencea si de bariera de langa cimitir, intri pe drumul care duce la Domnesti. soseaua prezinta din loc in loc denivelari destul de accentuate. Asadar, atentie la drum, pentru ca, daca nu stii zona, ai sansa sa-ti avariezi serios masina.

Scrise cu vopsea pe o bucata de tabla sau carton, anunturile care te imbie sa cumperi teren le poti gasi aproape pe fiecare copac sau stalp de curent.

Cea mai scumpa zona este Putul Olteni, un sat lipit de Domnesti. Aici e zona de VIP-uri, cum o numesc localnicii. Casele cu etaj si piscina strajuiesc pe o parte si pe alta soseaua asfaltata ca-n palma. Aici un metru patrat poate ajunge si la 70-80 de euro, pentru un lot cu utilitatile la poarta. Pretul l-am aflat de la un tip care pare sa stie tot ce misca in zona in materie de terenuri. "sefu, cautati un teren? Am ceva special pentru dumneavoastra: 1.000 de metri patrati la strada. Are tot ce-i trebuie, gaz, curent", ma abordeaza el, vazand ca am tras masina pe dreapta si ma uitam la anunturile din preajma.

Din vorba-n vorba am aflat ca terenul nu ii apartine. Este al unei batrane care vroia sa-l vanda ca sa-si ajute cu bani o ruda.

Bineinteles, pretul era negociabil. "Daca ma cinstesti si pe mine, vorbesc cu mamaia si mai scoatem cativa euroi la metru patrat", ma imbie el. si ca sa fie si mai convingator ca voi face o afacere "beton" cumparand acolo, imi insira o lista de persoane cu functii in diverse institutii ale statului si mari companii care, cica, ar avea casa sau teren in zona. Vazand ca nu ma "agata" cu lotul respectiv, omul vine si cu alte oferte. Portofoliul lui include, fireste, si alte loturi, de diverse suprafete. Oferta de preturi porneste de la 20 de euro, pentru terenurile aflate in camp, si se termina cu loturile din zona de VIP-uri, de 70-80 de euro.

Omul nostru viseaza sa ajunga mare latifundiar. El si-a propus ca din banii pe care ii obtine de la unul si de al altul sa cumpere teren mult in camp cu 4-5 euro/mp, si peste cativa ani sa-l revanda cu zeci de euro metrul patrat. "Asculta-ma pe mine, ne baga astia in metropolitan si apoi sa vezi daca peste doi-trei ani mai gasesti teren sub 150 de euro aici", anticipeaza el.

Astfel de persoane sunt samsarii de terenuri. Ei incearca, si chiar reusesc, sa intermedieze tranzactii intre locuitorii comunei care nu prea se pricep la afaceri, si diversi cumparatori veniti in mare parte din Capitala. Ei se ocupa de publicarea anunturilor in ziare, precum si de intocmirea actelor(cadastru, intabulare etc.) necesare vanzarii terenurilor. "Maica, io nu prea stiu ce trebuie sa fac si de asta i-am zis lui Stelica sa faca actele si sa gaseasca pe cineva care sa vrea terenul ala al meu de langa vile", spune o batranica din comuna, care a apelat la serviciile altui intermediar care s-a oferit sa o ajute.

Proprietarii mai nestiutori, care sunt de obicei batrani, cer un pret mult mic decat cel solicitat ulterior de samsar, iar negocierea finala se incheie intre intermediar si cumparator. Las in urma Putul Olteni si ma indrept spre Domnesti-Ciutaci. Ajuns aici, ii intreb pe niste sateni aflati in fata portii daca nu stiu pe cineva care vinde teren. Foarte amabili imi indica o casa, care, surprinzator, nu avea nici un anunt in acest sens pe gard. O doamna mai durdulie, intre doua varste, imi arata langa casa ei un lot de 800 de metri patrati.

Practic, este vorba despre gradina de langa casa femeii. Teren bun. Zona civilizata. Acces direct de pe un drum asfaltat, curentul si gazele la 50 de metri. Vrea 32 de euro pe metru patrat. Un pret bunicel avand in vedere calitatile terenului si zona "Eu dau direct la client. Au venit la mine astia de se ocupa cu terenuri, dar nu vand prin ei. Vreau ca omul care cumpara aici, sa-si faca casa, nu sa vanda dupa aia la altul. Vreau vecini de treaba", spune proprietara, care s-a aratat dispusa sa mai negocieze "daca omul e serios".

Deci iata ca la o distanta de vreo patru kilometri de terenul de 70 de euro poti gasi teren la fel de bun ca cel din zona de VIP-uri, insa la jumatate de pret. E adevarat ca acolo unde se afla terenul de 30 de euro nu sunt ditamai vilele, ci case, mai modeste ale satenilor. Important este sa nu va aruncati la prima oferta. Un teren bun se poate gasi la fata locului, luand la pas zona unde doriti sa cumparati. si bineinteles, achizitionati direct de la proprietar. Este adevarat ca trebuie sa va sacrificati cateva week-end-uri pentru a gasi ceva de calitate, dar banii care va raman in buzunar nu sunt de neglijat.

Pretul terenurilor in jurul bucurestiului

Preturile terenurilor din localitatile de langa Bucuresti au crescut simtitor in ultimul an. Zona de nord conduce in topul celor mai scumpe amplasamente, urmata de zona de vest. Cu siguranta, extinderea zonei metropolitane a Capitalei va echilibra cererea, care se va orienta si catre celelalte puncte cardinale. Un rol important in majorarea tarifelor il joaca intermediarii, care umfla in mod artificial preturile.

SURSA: Agentiile imobiliare

Atentie !

Atunci cand v-ati decis sa cumparati un teren, cel mai bine ar fi sa mergeti la fata locului si sa negociati direct cu proprietarul. Evitati pe cat posibil samsarii de terenuri.

Inainte de a perfecta actele, apelati la un specialist care sa va faca un studiu geotehnic pentru a afla exact starea solului si cel fel de fundatie puteti face.

Interesati-va la primarie daca pe sub terenul pe care vreti sa-l achizitionati nu trec magistrale electrice, de gaze, de apa sau de canalizare. In acest caz, riscati sa cultivati doar porumb.

Cel mai bine ar fi ca terenul sa fie in intravilanul localitatii. Pozitia acestuia in extravilan presupune introducerea in prealabil in intravilan prin aprobarea de catre consiliul local a unui Plan Urbanistic Zonal.

Verificati amanuntit actele terenului si ale proprietarului. Incheiati doar acte de vanzare-cumparare in forma autentificata la notariat. Nu acceptati chitante de mana.

Pentru a afla care este destinatia terenului, in conformitate cu regulamentul local de urbanism, scoateti un certificat de urbanism in care se specifica tipul constructiei pe care o puteti ridica.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.