Peste 70% din cele 15 tone de bijuterii din aur care se vand anual pe piata romaneasca sunt aduse in tara prin contrabanda, a explicat Mihail Pacioianu, prim-vicepresedintele Federatiei Metalelor Pretioase. In opinia patronilor din domeniu, situatia este generata de lipsa de reglementare legislativa a acestui sector si de pretul inca ridicat al produselor autohtone. "Romania are peste 2.000 de bijutieri talentati. Ei au fost invatati pana in 1990 sa lucreze manual, pentru ca acesta era sistemul. Chiar daca unii dintre producatori au importat utilaje moderne si de mare productivitate in ultimii ani, dupa aceea au constatat ca nu le pot folosi la capacitatea care sa le faca eficiente.

O alta problema este legata de deficitul de materie prima", a mai explicat reprezentantul patronilor. Pentru a rezolva problemele sectorului Federatia Nationala a Metalelor si Pietrelor Pretioase si Semipretioase Diamond Gold a propus crearea unei burse de profil. Un prim departament al acestui organism ar urma sa fie un targ en gros de bijuterii din aur si argint, atat din productia autohtona, cat si import, ceea ce ar duce la scaderea preturilor de comercializare pe piata locala. Al doilea departament va fi bursa de metale pretioase, care va intermedia vanzarile din domeniu. Alte activitati ale bursei vor fi legate de vanzarea in consignatie a unor piese de mare valoare si de organizarea unui salon permanent de bijuterii exclusiviste.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.