Cu aproximativ doi ani in urma, bancherii investitori de la Goldman Sachs au lansat o teza careia i-au dat numele codificat de BRIC. Acesta provine de la initialele tarilor Brazilia, Rusia, India si China, care se situeaza in topul cresterii economice la nivel mondial, existand posibilitatea ca ele sa schimbe configuratia marilor puteri economice ale lumii. Analistul Peter Day de la BBC World Service a incercat sa verifice in amanunt teza BRIC, lansata prima oara de Jim O'Neill, reputat expert, actualmente sef al grupului de economisti pentru probleme internationale de la Goldman Sachs. Acesta urmareste de mai multi ani ritmul cresterii economice dintr-o serie de mari tari in curs de dezvoltare si a ajuns la concluzia ca, pana in anul 2050, probabil si mai devreme, tarile BRIC vor deveni unele dintre cele mari puteri economice ale lumii. Pentru a demonstra acest lucru, el a analizat din interior resursele, modul de trai, pietele si alte aspecte ale vietii din tarile respective.

China va depasi SUA pana in 2041

Avand in vedere actualul ritm de crestere economica, China va ajunge, in anul 2041, sa fie mai puternica decat economia SUA. Mai mult, ea isi va mentine ritmul inalt de crestere, dat fiind ca in privinta PIB-ului pe cap de locuitor, cifra va fi inca multa vreme mica. Urmeaza India, care dispune de o populatie mai tanara decat cea a Chinei, unde este promovata politica familiei cu un singur copil.

Din acest motiv, India ar putea depasi China in privinta cresterii demografice, dar si a cresterii economice. Este adevarat, China este, la nivel global, in fruntea cererii de otel si petrol. Brazilia si Rusia ridica, insa, unele probleme, dar sunt mari furnizori de materii prime, minereu de fier, soia si energie, de care China si India au mare nevoie. Nu trebuie uitate, de asemenea, nici presiunile crescande asupra institutiilor internationale, cum ar fi FMI, Banca Mondiala sau Natiunile Unite, pentru ca tarile BRIC, ce detin practic jumatate din populatia globului, sa fie reprezentate intr-o proportie corespunzatoare.

Rezultatul acestor presiuni este, totusi, nesigur. Este posibil ca, la fel ca in cazul Japoniei, China, India, Rusia si Brazilia sa devina mari puteri economice, fara a dispune de puterea geopolitica si influenta corespunzatoare.

Un context mondial in schimbare

Efectele "intaririi muschilor" tarilor BRIC sunt deja vizibile, daca avem in vedere preturile in crestere la otel, carbune si alte materii prime, pe masura ce cresc solicitarile tot mai mari ale acestor tari. O influenta speciala, asupra intregului mapamond, este exercitata, in opinia comentatorului BBC, de China: curteaza Rusia pentru a-i livra petrol, negociaza finantarea unei noi cai ferate in Brazilia pentru a usura transportul de produse agricole pana la porturile de export, pune bazele unei fabrici in Ghana pentru prelucrarea lemnului local, ceea ce va necesita crearea unui mare numar de adevarate orase chinezesti. India ar putea deveni, si ea, o superputere economica globala, sustine comentatorul BBC.

Materiile prime si un masiv export de bunuri produse in fabricile noi din China sunt doar primul pas.
Conflictele generate de competitie si-au facut deja aparitia, semnaland debutul unei schimbari a configuratiei marilor puteri economice ale lumii, ce se va produce in acest secol.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.