Cea mai veche banca din Romania va emite carduri de debit din primavara lui 2005

Noul proprietar al Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) va fi cunoscut pana la finele anului viitor, o data cu finalizarea privatizarii bancii, a declarat ieri presedintele institutiei, Enache Jiru. Cererile de oferta catre bancile si institutiile financiare interesate sa participe la procesul de privatizare a CEC vor fi inaintate de statul roman in a doua parte a anului 2005.

Carduri de debit, pana in iunie

"Suntem in grafic cu etapele privatizarii. Conform programului, consultantul, banca de investitii JP Morgan, va finaliza raportul si va inainta documentul Guvernului. Strategia de privatizare va fi stabilita de Executiv, care va face referire la formula de vanzare, procentul din capitalul social care va fi oferit spre achizitie potentialilor investitori si obiectul de activitate al CEC dupa acest proces", a adaugat Jiru.

Cu cea mai mare retea de unitati teritoriale, de peste 1.400 de unitati, care reprezinta principalul sau atu in procesul de privatizare, CEC va intra pe piata cardurilor in prima jumatate a anului 2005. Acesta este momentul cand cea mai veche banca din Romania urmeaza sa desfasoare si operatiuni in valuta. De asemenea, vor fi abordate si alte canale de distributie a produselor si serviciilor furnizate de CEC, proces insotit si de un program de restructurare si adaptare a portofoliului institutiei la cerintele din mediul bancar.

"Operatiunile in valuta vor fi lansate dupa finalizarea procedurilor de testare a sistemului informatic. In privinta instrumentelor electronice de plata, CEC va emite carduri de debit, care vor oferi si facilitati de descoperit de cont in limita a trei salarii", a spus Jiru. El a aratat ca bugetul de investitii al bancii aferent anului 2005 are prevazute sumele necesare pentru dezvoltarea noilor canale de distributie a produselor si serviciilor.

Dobanda la depozite de 11% in aprilie

Cu un capital social de 1.497 miliarde de lei, CEC va incheia anul in curs cu un profit brut de aproximativ 700 miliarde lei, la un total de active gestionate de 48.000 miliarde lei. Tot la capitolul previziuni, Jiru a mai declarat ca anul viitor va fi caracterizat de reducerea dobanzilor si cresterea ponderii imprumuturilor exprimate in lei. "Reducerea dobanzilor are la baza doua motive: concurenta pe piata bancara si semnalele venite din partea Bancii Nationale a Romaniei, care a redus de mai multe ori dobanda de interventie. Pe de alta parte, aceeasi concurenta va determina, in urmatorii trei ani, miscari semnificative in piata, efectele acestui proces fiind o serie de fuziuni sau achizitii", a apreciat Jiru.

Presedintele CEC a mai spus ca succesul unei banci pe piata autohtona este influentat de rata dobanzii practicata la depozite si imprumuturi si operativitatea si calitatea serviciilor furnizate clientilor. "Clientii vor sa obtina un imprumut fara sa piarda prea mult timp cu procedurile de obtinere. Cu cat banca se misca mai rapid, cu atat numarul clientilor va creste, chiar daca dobanda nu este cea mai favorabila", a mai spus Jiru. El a afirmat ca, in luna aprilie, cand este prevazuta liberalizarea contului de capital al Romaniei, rata dobanzii la depozite se va situa la 11%, iar cea a creditelor va fi superioara cu 6-7% peste media dobanzilor practicate la titlurile de stat. Potrivit datelor furnizate recent de BNR, soldul creditelor neguvernamentale s-a majorat in intervalul octombrie 2003 - octombrie 2004 cu 46,3% (32,1% in termeni reali), iar imprumuturile in valuta au consemnat o majorare de aproape 60%.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.