Tranzactiile bursiere au adus profit jucatorilor, saptamana trecuta, datorita cresterii volumelor de titluri transferate. Astfel, pe fondul schimburilor de actiuni cu 78% mai mari fata de perioada precedenta, valoarea medie zilnica a tranzactiilor s-a situat la aproximativ 38 milioane de lei, aproape de 13 milioane euro. Acest fapt i-a determinat pe brokeri sa afirme ca in piata au intrat fonduri straine, interesate, indeosebi, de titlurile financiar- bancare si de cele ale Rompetrol Rafinare (RRC).

De asemenea, decizia privind vanzarea pachetului majoritar de actiuni Sicomed de catre Venoma Holding grupului farmaceutic ceh Zentiva s-a simtit in piata printr-o crestere a acestor titluri cu peste 14% in sedinta de vinerea trecuta. Tranzactia a urcat si titlurile Zentiva, la bursa ceha, cu 4%.

In cazul Petrom (SNP), vanzatorii au fost pe pozitie dominanta, in cea mai mare parte a saptamanii. Din acest motiv, titlurile SNP au ajuns la pretul cel mai mic, atins in luna iulie. "Banuiesc ca sunt mai multe fonduri straine care cumpara, in special, actiuni Rompetrol si SIF-uri. Motivele pentru care strainii au achizitionat actiuni RRC tin de aspectul profitabilitatii acestora si de rezultatele financiare foarte bune raportate de companie", este de parere Florin Catinas, broker la societatea WBS Romania. De asemenea, el spune ca "este evident faptul ca cineva a vandut actiuni SNP, probabil un fond strain, care a achizitionat titluri in urma cu un an".

Chiar daca in ultima zi a saptamanii si-au facut aparitia si corectiile negative, acestea nu au avut influenta majora asupra pietei. Indicii bursieri BET si BET-C au inchis saptamana in urcare cu 5%, in timp ce indicatorul SIF-urilor a crescut, in aceasta perioada, cu doar 1,2%, pe fondul marcarii profiturilor de catre jucatori, atunci cand preturile se aflau in preajma maximelor istorice.

Cea mai lichida actiune a fost, asadar, RRC. "Interesul mare pentru actiunile rafinariei vine in contextul cresterii pretului mondial al titeiului si al unor achizitii importante in acest sector pe piete adiacente", declara brokerii de la societatea Intercapital Invest.

Valoarea schimburilor cu aceste titluri, de aproximativ 29 milioane lei, a determinat o pondere in rulajul total al bursei, in saptamana precedenta, de 15,4% si o apreciere a cotatiei de 12,1%.

BRD a intrat puternic in vizorul investitorilor importanti, dupa cum opineaza brokerii de la societatea mentionata, astfel ca pretul a ajuns la noi maxime de 12,1 lei/actiune, in perioada analizata.

Acelasi lucru s-a intamplat si cu Banca Transilvania, ale carei titluri au atins 0,985 lei/actiune. Transferurile importante, la care se adauga cele speciale, au facut ca BRD sa aiba o pondere in rulajul total de 10%.

Investitorii au achizitionat, saptamana trecuta, actiuni Sicomed (SCD), dupa ce compania romaneasca a fost preluata de catre cel mai mare grup farmaceutic din Europa, Zentiva.

Acest fapt ofera posibilitatea extinderii Sicomed pe pietele externe, facand-o, astfel, deosebit de atractiva. Pretul unui titlu SCD a atins, saptamana trecuta, maximul istoric de 1,26 lei/actiune, pe fondul unor cumparari masive de actiuni.

Cele cinci societati financiare au ramas in topul preferintele investitorilor romani, si mai nou straini, din cauza majorarii pragului de detinere din capitalul social la 1%. Valoarea transferurilor cu aceste titluri are o pondere in rulajul total de aproape jumatate.

Cea mai lichida este, in continuare, SIF 5 Oltenia, aceste actiuni atingand un nou maxim istoric, de 1,8 lei/actiune, si o pondere in totalul schimburilor de 14%.

"SIF 5 este avantajata fata de celelalte SIF-uri de o expunere mai mare pe Banca Transilvania, Biofarm, dar si de detineri importante de titluri Sicomed, unde, de altfel, SIF 4 Muntenia este actionar semnificativ", dupa cum declara brokerii de la Intercapital Invest.

Acestia sunt de parere ca, in zilele urmatoare, volumele de tranzactionare vor fi ridicate, iar volatilitatea pietei va scadea. La randul sau, Daniel Tomescu, analist la Swiss Capital, considera ca "toata piata va intra pe un trend usor descendent, insa ramane de vazut cat va dura. Eu cred ca putin, deoarece piata abia a intrat pe un trend ascendent, dupa scaderile din august".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.