In curand vor exista noi proceduri pentru vanzarea electricitatii pe piata, iar MEC spera ca acestea sa puna capat "smenurilor" de tip Hidroelectrica - Energy Holding

In curand vor exista noi proceduri pentru vanzarea energiei electrice pe piata, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului (MEC). MEC, impreuna cu Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si producatorii de energie, lucreaza la elaborarea noilor proceduri de contractare, pe baza carora producatorii vor incheia contractele bilaterale de vanzare a energiei electrice.

Masura are in vedere eliminarea neincrederii cu privire la incheierea contractelor bilaterale, in special de catre producatorii de energie ieftina, sustine ministerul, care raspunde, astfel, criticilor aduse de presedintele Traian Basescu la adresa contractelor incheiate preferential de Hidroelectrica.

"Noile proceduri vor fi elaborate pe baza principiilor de piata libera, cerand producatorilor sa foloseasca metode transparente si echidistante de vanzare a energiei, sa dea acces nediscriminatoriu tuturor consumatorilor cu acelasi profil de consum la sursele de energie, sa asigurea un sistem de licitare transparent, cu reguli clare, care sa evite interpretari ambigue, sa stabileasca un sistem clar de comunicare cu clientii, dar si masuri de evitare a unor intelegeri de tip monopol intre consumatori", sustine MEC.

Dialog cu Banca Mondiala, consultanti si operatori internationali

Ministerul a initiat, deja, un dialog cu Banca Mondiala si cu anumiti consultanti specializati in piete de energie (NORDPOOL, KERA), precum si cu operatori de pe piata Uniunii Europene a energiei (CEZ, RWE, UNION FENOSA).

"Energia achizitionata prin contracte bilaterale va reflecta curba de sarcina cu care consumatorul/furnizorul vine la producator, asa cum se intampla pe toate pietele tarilor din Uniunea Europeana", afirma ministerul.

Dupa ce noile proceduri vor fi finalizate, vor fi mediatizate si supuse dezbaterii publice.
In prezent, in Romania, energia electrica se vinde prin piata pentru ziua urmatoare, constituita pe principiile bursei administrate de OPCOM, iar pretul energiei pe aceasta piata este dat de raportul cerere - oferta, piata de echilibrare, administrata de Dispeceratul Energetic National, unde pretul este determinat tot de cerere si oferta, piata contractelor bilaterale, unde consumatorii eligibili negociaza direct cu producatorii, pretul rezultand in urma negocierii (aceasta fiind piata pe care au aparut contractele dubioase semnate de Hidroelectrica) si piata reglementata, care revine companiei Electrica. Pretul pe aceasta ultima piata este reglementat de ANRE.

Pana in prezent, "smenurile" pe piata electricitatii despre care vorbea Traian Basescu se intamplau in felul urmator: Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de electricitate de pe piata (circa 700.000 de lei vechi/MWh, comparativ cu Nuclearelectrica - 1,03 milioane de lei vechi/MWh), incheia contracte de furnizare cu o firma, care vindea, la randul sau, energia electrica la preturi mult mai mari altor companii, obtinand profituri uriase.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.