Ieri au fost publicate in Monitorul Oficial noile norme cu privire la limitarea creditarii in valuta. Bancile nu vor mai putea, astfel, sa se imprumute pana la un nivel nelimitat pentru a credita populatia sau agentii economici, intrucat nivelul maxim admis de imprumut local in valuta nu poate depasi 300% din fondurile proprii ale bancii. Totodata, cei ce nu au venituri stabilite in lei vor lua mai greu credit decat cei cu venituri indexate in valuta.

Din cauza noilor norme, bancile isi vor muta operatiunile mari in valuta in afara granitelor, iar pe plan intern creditul in valuta va deveni mai scump si mai greu de accesat.

Banca Centrala va oferi un ragaz bancilor comerciale pentru ca acestea

sa-si micsoreze expunerea pentru creditul in valuta la 300% din fondurile proprii, potrivit noilor conditii publicate ieri in Monitorul Oficial.

Astfel, daca o banca din Romania atinge azi, de regula, o expunere de circa 500% din capital, pe directia creditelor, incepand cu o data ce ramane a fi stabilita, ele vor trebui sa isi limiteze activitatea de creditare in valuta pana vor atinge, in timp, limita impusa de BNR.

Trecerea la noile conditii urmeaza sa se faca treptat, in functie de scadenta imprumuturilor care sunt inca in curs de achitare.

In acelasi timp, normele bancii centrale stabilesc cinci categorii de persoane fizice si juridice de "performanta financiara," notate in ordine descrescatoare de la A la E, cei de la categoria A fiind institutiile de credit si persoanele cu venituri certe in valuta sau indexate la valuta.

Vazute in imposibilitatea de a mai beneficia de linii de finatare in valuta, bancile din Romania, mai ales cele provenite din strainatate, vor apela la bancile-mama pentru a-si credita clientii. Noua masura va reduce si va scumpi creditul in valuta, spun analistii.

"Numeroase banci vor trece operatiunile proprii in afara tarii ("offshore"), spune un analist.

"Masura va lovi in firmele mici care vor credite, si nu in marii exportatori, care vor fi creditati de bancile straine un pic mai scump.

Bancilor straine nu le va conveni, insa, sa crediteze sume mici, intrucat creditele mici sunt greu si costisitor de administrat", spune un bancher. "Masura loveste in profitul bancilor, dar si in incasarile pe care statul roman le percepe prin impozitarea profitului lor", spune bancherul.

"Banca centrala e nevoita sa ia astfel de masuri draconice, pentru ca, timp de 15 ani, nu s-a restructurat, asanat si eficientizat economia," spune analistul Bogdan Baltazar, explicand ca BNR incearca acum prin mijloace neconventionale sa faca ceea ce nu s-a facut prin reforma.

"Nu s-a reusit sa fie atras suficient capital de calitate, care sa fie 'purtator>> de tehnologie si investitii, si asta a determinat BNR sa treaca la masuri excesive", spune Baltazar.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.