Petrolul s-a mai ieftinit ieri, un baril ajungand sa coste mai putin de 65 de dolari, pe seama temerilor ca pretul ridicat submineaza economia globala si, prin urmare, si cererea globala de produse petroliere. Aceste temeri au pus in umbra posibilitatea ca stocurile de carburanti din Statele Unite, cel mai mare consumator din lume, sa devina insuficiente, fapt ce ar provoca o criza pentru economia americana.

Pretul unui baril de petrol "light sweet crude", cotat la Bursa de Marfuri din New York (NYMEX), scazuse pana la ora 5:15 GMT cu 26 de centi fata de finalul zilei precedente, pana la 64,49 de dolari. Asta dupa ce joi mai pierduse 34 de centi comparativ cu finalul sedintei de tranzactionare de miercuri.

Un baril de petrol Brent se tranzactiona la aceeasi ora cu 63,50 dolari, cu 16 centi mai ieftin decat la finalul zilei de joi.

Preturile au scazut de la un maximum de 70,85 dolari pe baril atins la 30 august, la o zi dupa ce uraganul Katrina a lovit coasta Golfului Mexic. Scumpirea cu 49 de procente a petrolului pe parcursul acestui an a fost temperata de perspectiva unei scaderi a cererii. Perspectiva amplificata de datele economice publicate de SUA saptamana trecuta, potrivit carora consumul saptamanal de benzina este in scadere.

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si-a micsorat estimarea privind cresterea cererii de petrol pe parcursul acestui an, din cauza impactului pe care il are scumpirea petrolului.

OPEC, care extrage deja petrol la cea mai ridicata capacitate din ultimul sfert de secol, va lua in calcul cresterea productiei la intalnirea de saptamana viitoare de la Viena. Chiar si asa, liderii cartelului au afirmat ca nu intrezaresc mari sperante pentru o scadere a pretului in urma unei asemenea decizii, in conditiile in care acesta a fost inflamat de teama privind o posibila insuficienta a produselor petroliere.

"Va fi mai mult o miscare politica din partea OPEC, pentru a calma preturile ridicate ale petrolului", a afirmat Tony Nunan, manager la Mitsubishi Corp. din Tokyo.

Analistii sunt de parere ca stocurile de petrol sunt in continuare abundente si ca rafinariile nu au nevoie de rezerve suplimentare. Un argument in acest sens este faptul ca Guvernul american a vandut doar 11 milioane de barili din rezerva de urgenta, aproximativ o treime din totalul pe care il oferise pentru a calma pretul petrolului.

La aceasta situatie s-a ajuns pentru ca pierderea a circa 840.000 de barili pe zi din productia de petrol de pe platformele din Golful Mexic a fost compensata de inchiderea a patru rafinarii cu o capacitate de circa 880.000 de barili pe zi, dintre care trei ar putea ramane inchise timp de cateva luni.

"O crestere a productiei OPEC ar putea fi necesara, dar numai in cazul in care cererea din partea rafinariilor isi va reveni", se arata intr-o nota de cercetare a Citigroup.

De altfel, intarind ideea ca rezervele mondiale actuale de petrol sunt suficiente pentru a evita o criza energetica, Agentia Internationala pentru Energie a decis joi sa nu extinda cele 30 de zile in care statele membre apeleaza la rezervele strategice pentru a tempera pretul mondial al petrolului.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.