Operatorii care doresc sa ofere servicii de acces la Internet in banda larga vor avea posibilitatea de a testa tehnologia VDSL. Prin aceasta se poate ajunge la o viteza de transmitere a datelor de 15-25 Mbps.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii a propus spre consultare publica documentul care stabileste conditiile in care furnizorii de servicii de comunicatii in banda larga vor putea testa tehnologia VDSL in reteaua de acces a Romtelecom. Scopul este evaluarea compatibilitatii acesteia cu celelalte tehnologii folosite pentru furnizarea serviciului de acces la Internet, precum si oportunitatea implementarii ulterioare a acesteia. VDSL face parte din familia tehnologiilor digitale (xDSL) si este adecvata instalarii pe bucle locale de dimensiuni relativ scurte. Asigura o rata de transmitere a datelor de 15-25 Mbps pentru linii a caror lungime este de pina la 1,1 km. Se pot furniza servicii de acces la Internet de mare viteza, televiziune digitala sau servicii video la cerere.

Teste contra interferentelor

Conform ANRC, este necesara efectuarea de teste pentru evaluarea interferentelor care pot sa apara intre VDSL si tehnologiile xDSL, in special ADSL. De asemenea, se va verifica si compatibilitatea cu aplicatiile pentru radioamatori sau pentru comunicatiile audiovizuale care utilizeaza acelasi spectru de frecvente.

"Pe perioada testelor se vor putea oferi, experimental, accesul la Internet de mare viteza, televiziune digitala de tip multicanal sau servicii video la cerere", spune Dan Georgescu, presedintele ANRC.

Creste concurenta

Daca testele vor arata ca utilizarea tehnologiei VDSL nu afecteaza celelalte tehnologii existente in prezent pe piata, concurenta pe segmentul furnizarii de servicii in banda larga va creste. Operatorii care deja activeaza in acest domeniu vor trebui fie sa imbunatateasca serviciile, din punct de vedere calitativ, fie sa concureze prin oferirea de preturi mai mici.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.